Wykonanie
U wielu z Was
rabarbar został już zastąpiony
truskawkami, albo może nawet
czereśniami,
malinami czy
jagodami. Sezon na poszczególne
owoce (i warzywa), te typowo letnie i cudownie pachnące jest wyjątkowo krótki. A przynajmniej takim się zawsze wydaje. Nigdy nie zdążę nacieszyć się choćby
truskawkami, nie
najem się do syta, zawsze jest miejsce na jeszcze odrobinę . Przepisy na smakołyki z sezonowymi
owocami ciągną się w nieskończoność; co roku, zamiast skracać, lista się wydłuża. Znacznie .I kiedy wszyscy już mają w głowie i ustach tylko
truskawki, w mojej kuchni nadal króluje
rabarbar. Coraz trudniej go kupić, ale jednak nie jest to niemożliwe. A ja go tak lubię, że niestraszne mi wycieczki do najdalszych nawet sklepów, żeby zakupić jeszcze tylko kilka łodyg, na ostatnie już ciasto... Albo i nie .Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę -
rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem
orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z
rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją
budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik.
Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość.Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie
rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.

Składniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:200 g
mąki pszennej50 g
cukru50 g zmielonych
orzechów laskowych80 g zimnego
masła1
jajkomasa rabarbarowa:500 g
rabarbaru100 g
cukru1 laseczka
waniliiskórka otarta z 1
cytryny2 łyżki budyniu
waniliowego (proszek)4 łyżki zimnej
wodymasa serowa:150 g
serka mascarpone2
jajka1
żółtkoskórka otarta z 1
cytrynysok z 1
cytryny1 łyżka
mąki ziemniaczanej100 g
cukruMąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem i
orzechami. Dodać zimne
masło, posiekać, po czym rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać
cukrem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać
cukier, wyskrobane nasiona i
laskę wanilii oraz startą
skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż
rabarbar zacznie się rozpadać.
Budyń rozrobić w wodzie, dodać do
rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić.Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem.Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy
groch lub specjalne kamyki do pieczenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć
groch i papier.Piec w 200 st. C. kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Na spód wyłożyć masę
rabarbarową.Wszystkie składniki na masę
serową krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Wyłożyć na masę
rabarbarową.Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie.Przestudzić w uchylonym piekarniku; wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.Smacznego!W prognozie straszyli mnie nie deszczowym, a wręcz ulewnym tygodniem. Co rano spoglądam więc w niebo z niepokojem, żeby po chwili odetchnąć z ulgą - słonko świeci, temperatura zdecydowanie zadowalająca, lekki wietrzyk sprawia, że na zewnątrz jest przyjemnie, a nie upalnie. Wymarzona pogoda na zbliżające się wakacje.