Wykonanie

Pogoda nas rozpieszcza przez ostatnie dwa dni, więc spędzamy z Zuzią większość czasu poza domem. Nie można nie korzystać z ładnej pogody w Irlandii, nigdy nie wiadomo, kiedy znów zaświeci słońce ;)Mimo wszystko udało mi się dziś trochę poszaleć w kuchni i na deser mieliśmy pyszny zapiekany
rabarbar pod chrupiącą, owsianą kruszonką. Wierzcie mi, kwaśny
rabarbar z
imbirem i odrobiną
kardamonu wspaniale smakuje z kruszonką i gałką
śmietankowych lodów lub słodką
śmietanką.Bardzo Wam polecam :)

Składniki dla 6 osób:450g świeżego
rabarbaru50g
brązowego cukru1 i 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu (można pominąć)2 łyżki
mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)Na kruszonkę:100g
brązowego cukru90g
mąki pszennej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru90g niesolonego
masła60g
płatków owsianych (najlepiej górskich)Wykonanie:
Rabarbar umyj i pokrój w kawałki o długości około 1 cm. Włóż do miski i wymieszaj z
cukrem,
imbirem,
kardamonem oraz
mąką kukurydzianą. Odstaw na bok.W oddzielnej misce przygotuj kruszonkę.
Mąkę,
imbir oraz
masło rozcieraj
między palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodaj
płatki owsiane oraz
cukier i jeszcze chwilę rozcieraj, aż się wymieszają.Nakładaj
rabarbar do kokilek i posypuj obficie kruszonką.Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy kruszonka się zezłoci.Podawaj gorące.Smacznego :)