To nie jest najpiękniejsze ciasto świata, ale jego smak w zupełności rekompensuje braki wizualne. Kwaśny rabarbar przełamuje smak słodkiej kruszonki. Całość uzupełniają lekko chrupkie płatki owsiane. Polecam!700-800 g rabarbaru140 g mąki pszennej90 g masła100 g brązowego cukru80 g cukru białego200-220 g płatków owsianych2 białkaRabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości 3-4 centymetrów. Białka ubijamy z białym cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 34 cm) przekładamy masę płatkową i formujemy z niej spód ciasta. Spód wstawiamy na 10-14 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Do miski wsypujemy cukier brązowy, mąkę oraz chłodne, drobno pokrojone masło. Całość rozcieramy. Kiedy spód jest już gotowy układamy na nim rabarbar, po wierchu posypujemy równą warstwą kruszonki i 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto możemy podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.