Wykonanie
Cudowne kanapki. Nie da się ukryć, że są dla miłośników połączenia
mięsa i
owoców. Przyznam, że szczególnie przypadł mi do gustu sos. Można go użyć do marynowania delikatnych
mięs. U nas pojawił się już kilkakrotnie. Przepis na kanapki pochodzi z książki Rachel Ray "30 minute meals" i przygotowywałam go razem z Edytką i
Malwiną .
Składniki:1 łyżka
oliwy lub
oleju roślinnego1 mała
cebula, posiekana2 papryczki chipotle (lub 1/2 upieczonej)125 ml
ketchupu60 ml
soku pomarańczowegoskórka z 1
pomarańczy250 ml
bulionu drobiowego4 kawałki
piersi kurczakasól,
pieprzsałataczerwona cebulabułkiWykonanie:Rozgrzać grill na średnią moc. W garnuszku podgrzać
olej i zeszklić na nim
cebulę, aż będzie miękka. Zmiksować
paprykę z
ketchupem,
sokiem, skórką i
bulionem blenderem. Gotowy sos przelać do zeszklonej
cebuli i podgrzewać, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień i podgrzewać.
Kurczaka posmarować
oleje i oprószyć
solą i
pieprzem. Grillować przez 5 - 6 minut z jednej strony. Przewrócić na drugą.Połowę sosu przełożyć do drugiej miseczki. Polewać sosem grillującego się
kurczaka. Po 4 minutach przełożyć ponownie na drugą stronę, polać sosem i grillować jeszcze przez 2 minuty.Gotowego
kurczaka przekroić pod kątem. Położyć kawałek
kurczaka na każdym kawałku
bułki. Polać sosem. Na to położyć
sałatę,
cebulę. Ozdobić kawałkami
pomarańczy.