Wykonanie
Lekka i zdrowa alternatywa dla fast foodu. Jeśli raz spróbujesz, takiego pysznego burgera zrobionego w domu, nie b ę dziesz ich ju ż
jada ć na mie ś cie. Przygotowanie jest szybkie i dużo łatwiejsze, niż myślisz. Dziś mamy przyj ę cie dla dzieci. Ju ż upiek ł am pyszne ciasto
jogurtowe z
gruszkami na deser. Do tego podam
soki, świeże
owoce, a jako g ł ówne danie oczywi ś cie moje pyszne burgery drobiowe. Podam je gorące z bułeczkami razowymi z ziarnami dyni. Mam nadzieję, że dania będą wszystkim smakowały i impreza będzie udana ....Składniki na 4 burgery:4
bułki żytnie
razowe z ziarnami dyni500g filet ów
z piersi kurczaka1
cebula czerwona (jest łagodniejsza) + liście
sałaty1 łyżka
kaszy manny, 1-2 łyżeczki suszonego
majeranku1/2 łyżeczki
soli,
oliwa lub
olej do smażeniaNa sos: 2-3 łyżki
majonezu, 1 łyżeczka
musztardy, s ól,
pieprzFilety z kurczaka: wł ó ż do zamrażalnika i wyjmij, kiedy będą na wp ó ł rozmrożone. Następnie posiekaj je
ostrym nożem. Do posiekanych filetów dodaj
kaszy manny, suszonego
majeranku i trochę
soli. Dobrze wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa. Całość podziel na 4 porcje i z każdej porcji uformuj kotlet o grubości ok. 2-2,5 cm.Na patelni podgrzej
oliw ę lub
olej do smażenia, dodaj pokrojoną w cienkie pi
órka cebulę i podsma ż. Wrzuć na patelnię kotlety i smaż z każdej strony, aż zbrązowieją. Burger: cztery
bułki przekrojone na pó ł, lekko podpiecz. Wymieszaj składniki sosu. Posmaruj
bułki, obłóż liśćmi
sałaty. Do każdej
bułki włóż usmażony kotlet i kilka plasterków
cebuli. Przykryj wierzchem
bułki.