ßßß Cookit - przepis na PIECZONY BATAT z sałatą

PIECZONY BATAT z sałatą

nazwa

Wykonanie

Ostał mi się jeno batat.
W sensie, że jeden.
Kupiłam dwa - w samej stolicy województwa - Lublinie - z intencją, że się pojawią w charakterze gwiazd na Festiwalu Kuchni Arabskiej Panny Malwinny, ale zanim zauważyłam, że ten większy jest pęknięty, to już nie było z niego co zbierać.
I zostałam z jednym.
Całym, ale małym.
Co można zrobić z małym batatem? Żadnej roli na żadnym festiwalu (a co dopiero arabskim) takim kurduplem się nie obsadzi... A że akurat polędwiczka miała wakat, to pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować zorganizować obojgu tête-à-tête .
Nie wiem czy wspomniałam, że batat był śmiesznie mały.
No mały.
Tak mały, że nawet na zwykłe tête-à-tête z polędwiczką potrzebował wsparcia. Wsparłam więc batata mandarynką.
Posunięcie ryzykowne - przy małym batacie nawet mandarynka może się wydać zbyt okazała.
Na szczęście ta, którą dysponowałam, okazała się okazała w sam raz.:)
Uff...
Co za przeprawa z tym batatem.
Niby mały, a... byk.;)
W wersji oryginalnej tego przepisu batat tworzy sałatkę, ale wierzcie mi, na ciepło smakuje po prostu wybornie i po mojemu jest go na sałatkę zwyczajnie żal. Myślę, że jako dodatek warzywny do drugiego dania sprawdził się jednak lepiej, przy czym jak pięknie wyglądał... Pysznie pomarańczowy... Na tle ciemnego mięsa... Zdecydowanie ubogacił potrawę zarówno wizualnie (tyle światła na talerzu!), jak i smakowo.
Batat nie jest warzywem niskokalorycznym, ale bardzo wartościowym (regularna kopalnia odkrywkowa witaminy A, mnóstwo witaminy C i błonnika) toteż w diecie redukcyjnej, w której łatwo o różnego rodzaju niedobory składników odżywczych, szczególnie godnym polecenia.
Wg podanych niżej proporcji potrawa ma ok. 600 kcal.
Składniki:
1 mały batat (nie duży i nie średni, tylko właśnie mały - 300 g);) obrany i pokrojony na plastry
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 niepełna łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki soku z pomarańczy /użyłam zaprawy pomarańczowej/
1 niepełna łyżeczka miodu
sól
pieprz
1/2 opakowania mieszanki sałat
1 słodka mandarynka bez pestek, obrana i podzielona na cząstki
1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w drobne piórka
2 łyżki rodzynków namoczonych uprzednio w ciepłej wodzie
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż formę do pieczenia folią aluminiową. Rozłóż na niej kawałki batata i spryskaj go równomiernie olejem w sprayu.
Piecz ziemniaki ok. 20 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.
2. W małym naczyniu połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, sok pomarańczowy, miód, sól i pieprz.
3. W średniej wielkości misce wymieszaj ziemniaki z sosem, cząstkami mandarynki, cebulą i rodzynkami.
Podawaj natychmiast.
Z czym podawać :
Tak serwowane ziemniaki pasują jako gorący, wytworny dodatek do różnego rodzaju pieczonych, duszonych i grillowanych mięs.
Smaczne są również po ostygnięciu, w charakterze sałatki.
Gotowe!
Bardzo smacznego!
Źródło - "Potęga warzyw"
Źródło:http://lekki-blog.blogspot.com/2011/02/pieczony-batat-z-saata.html