Wykonanie
Ostał mi się jeno
batat.W sensie, że jeden.Kupiłam dwa - w samej stolicy województwa - Lublinie - z intencją, że się pojawią w charakterze gwiazd na Festiwalu Kuchni Arabskiej Panny Malwinny, ale zanim zauważyłam, że ten większy jest pęknięty, to już nie było z niego co zbierać.I zostałam z jednym.Całym, ale małym.Co można zrobić z małym batatem? Żadnej roli na żadnym festiwalu (a co dopiero arabskim) takim kurduplem się nie obsadzi... A że akurat polędwiczka miała wakat, to pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować zorganizować obojgu tête-à-tête .Nie wiem czy wspomniałam, że
batat był śmiesznie mały.No mały.Tak mały, że nawet na zwykłe tête-à-tête z polędwiczką potrzebował wsparcia. Wsparłam więc
batata mandarynką.Posunięcie ryzykowne - przy małym
batacie nawet
mandarynka może się wydać zbyt okazała.Na szczęście ta, którą dysponowałam, okazała się okazała w sam raz.:)Uff...Co za przeprawa z tym
batatem.Niby mały, a... byk.;)
W wersji oryginalnej tego przepisu
batat tworzy
sałatkę, ale wierzcie mi, na ciepło smakuje po prostu wybornie i po mojemu jest go na
sałatkę zwyczajnie żal. Myślę, że jako dodatek warzywny do drugiego dania sprawdził się jednak lepiej, przy czym jak pięknie wyglądał... Pysznie
pomarańczowy... Na tle ciemnego
mięsa... Zdecydowanie ubogacił potrawę zarówno wizualnie (tyle światła na talerzu!), jak i
smakowo.
Batat nie jest warzywem niskokalorycznym, ale bardzo wartościowym (regularna kopalnia odkrywkowa witaminy A, mnóstwo witaminy C i błonnika) toteż w diecie redukcyjnej, w której łatwo o różnego rodzaju niedobory składników odżywczych, szczególnie godnym polecenia.Wg podanych niżej proporcji potrawa ma ok. 600 kcal.Składniki:
1 mały
batat (nie duży i nie średni, tylko właśnie mały - 300 g);) obrany i pokrojony na plastry1 i 1/2 łyżki
oliwy z oliwek1 niepełna łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki soku z
pomarańczy /użyłam zaprawy pomarańczowej/1 niepełna łyżeczka
miodusólpieprz1/2 opakowania mieszanki
sałat1 słodka
mandarynka bez pestek, obrana i podzielona na cząstki1/2 małej
czerwonej cebuli pokrojonej w drobne piórka2 łyżki
rodzynków namoczonych uprzednio w ciepłej wodzieWykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż formę do pieczenia folią aluminiową. Rozłóż na niej kawałki
batata i spryskaj go równomiernie
olejem w sprayu.Piecz
ziemniaki ok. 20 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.2. W małym naczyniu połącz ze sobą
oliwę,
sok z cytryny,
sok pomarańczowy,
miód,
sól i
pieprz.3. W średniej wielkości misce wymieszaj
ziemniaki z sosem, cząstkami
mandarynki,
cebulą i
rodzynkami.Podawaj natychmiast.Z czym podawać :Tak serwowane
ziemniaki pasują jako gorący, wytworny dodatek do różnego rodzaju pieczonych, duszonych i grillowanych
mięs.Smaczne są również po ostygnięciu, w charakterze sałatki.Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Potęga warzyw"