Wykonanie
Dynia i
cynamon to idealne połączenie. Sprawdzałam to już nie raz. A jeżeli zamkniemy te smaki w
drożdżowym cieście to dopiero jest to. Część tych drożdżówek zabrałam ze sobą na warsztaty do Warszawy, a resztę zawiozłam na
wieś. Wersja na
drogę była bez lukru a domowa z lukrem. Na zdecydowaną korzyść tej drugiej. Przepis znalazłam na stronie Back to the cutting board . Jedyna moja uwaga to taka, że nadzienia jest zdecydowanie za mało, a samych drożdżówek wychodzi dwa
razy tyle, co w przepisie. Ilość
mąki zależy od tego jak mokre
pure macie. Moje było dość wodniste.

Składniki (na około 20 drożdżówek):1 opakowanie
drożdży instant (7g)ok 65 g ciepłej
wodyok 680 g
mąki pszennej200 g
pure z dyni125 ml
mleka75 g
masła, roztopionego1 łyżka
cukru1 1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejNadzienie:5 łyżek
cukru5 łyżek
cukru trzcinowego3 łyżki
mąki2 1/2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki schłodzonego
masłaLukier z
cukru pudru i
wodyWykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na kilka minut. Do miski wsypać około 500 g
mąki,
pure dyniowe,
mleko,
masło,
cukier,
sól i gałkę, dodać
wodę z
drożdżami. Wyrabiać mikserem, dodając tyle
mąki, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stopnień hydracji ciasta należy sprawdzać ręką. Gładkie i elastyczne ciasto zwinąć w kulę i przełożyć do miski wysmarowanej
olejem. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 45 minut. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i odstawić na chwilę.W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i palcami wyrabiać jak na kruszonkę. Odstawić.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Posypać nadzieniem i zwinąć wzdłuż dłuższego
boku. Rulon podzielić na około 2 cm plastry. Plastry ułożyć w okrągłej tortownicy, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (ja użyłam 1 tortownicy 24 cm, oraz kwadratowej formy do brownie 23 cm). Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić wyrośnięte
bułki i piec przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie przez kwadrans. Polać lukrem.