ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki dyniowe z cynamonem

Drożdżówki dyniowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Dynia i cynamon to idealne połączenie. Sprawdzałam to już nie raz. A jeżeli zamkniemy te smaki w drożdżowym cieście to dopiero jest to. Część tych drożdżówek zabrałam ze sobą na warsztaty do Warszawy, a resztę zawiozłam na wieś. Wersja na drogę była bez lukru a domowa z lukrem. Na zdecydowaną korzyść tej drugiej. Przepis znalazłam na stronie Back to the cutting board . Jedyna moja uwaga to taka, że nadzienia jest zdecydowanie za mało, a samych drożdżówek wychodzi dwa razy tyle, co w przepisie. Ilość mąki zależy od tego jak mokre pure macie. Moje było dość wodniste.
Składniki (na około 20 drożdżówek):
1 opakowanie drożdży instant (7g)
ok 65 g ciepłej wody
ok 680 g mąki pszennej
200 g pure z dyni
125 ml mleka
75 g masła, roztopionego
1 łyżka cukru
1 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Nadzienie:
5 łyżek cukru
5 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki mąki
2 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki schłodzonego masła
Lukier z cukru pudru i wody
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na kilka minut. Do miski wsypać około 500 g mąki, pure dyniowe, mleko, masło, cukier, sól i gałkę, dodać wodę z drożdżami. Wyrabiać mikserem, dodając tyle mąki, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stopnień hydracji ciasta należy sprawdzać ręką. Gładkie i elastyczne ciasto zwinąć w kulę i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 45 minut. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i odstawić na chwilę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i palcami wyrabiać jak na kruszonkę. Odstawić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Posypać nadzieniem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Rulon podzielić na około 2 cm plastry. Plastry ułożyć w okrągłej tortownicy, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (ja użyłam 1 tortownicy 24 cm, oraz kwadratowej formy do brownie 23 cm). Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić wyrośnięte bułki i piec przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie przez kwadrans. Polać lukrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/03/Drozdzowki-dyniowe-z-cynamonem.html