ßßß Cookit - przepis na Coś cynamonowego, drożdżowego i do odrywania...

Coś cynamonowego, drożdżowego i do odrywania...

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na widok ciasta drożdzowego oglądanego na niejednym blogu ciekła mi ślinka.
Postanowiłam upiec swoje, ale jakieś takie inne... Przypomniało mi się, że na durszlaku, nie tak dawno widziałam właśnie "cynamonową drożdżówkę do odrywania" postanowiłam wypróbować.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne podróże.
Z przepisu odjęłam tylko kardamon (nie posiadałam na tamtą chwilę i wydłużyłam czas pieczenia) reszta pozostaje bez zmian i cytuję za autorką:
Ciasto drożdżowe
2 i ¾ szklanki mąki pszennej
7 g suchych drożdży instant (tj. 1 paczka np. Dr. Oetker)
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
60 g masła, nie solonego
1/3 szklanki mleka
¼ szklanki wody
2 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Cynamonowe nadzienie (nieceo zmieniłam)
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
Wykonanie
W dużej misce zmieszać dwie szklanki mąki, drożdże, cukier i sól.
Jajka ubić trzepaczką w osobnym naczyniu.
W garnuszku podgrzać mleko i roztopić w nim masło. Lekko przestudzić, po czym dodać wanilię i wodę.
Mleko z masłem wlać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dodać jajka i resztę mąki i wyrobić ciasto . Będzie gładkie i lekko klejące.
Tak przygotowane ciasto drożdżowe przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrastania (od 30-60 minut).
Po tym czasie, wyłożyć ciasto na blat i rozwałkować na prostokąt długości keksówki w której będziemy piec.
Posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać cukrem z cynamonem i gałką.
I wreszcie składanie:
Pociąć nasz prostokąt na 6 równych pasów. Pasy ciasta delikatnie ułożyć jedne na drugim, po czym pokroić całość na 6 równych części (kwadracików). Każdą z tak powstałych części ułożyć pionowo w keksówce. Musi być pionowo, ponieważ po upieczeniu musi dać się łatwo odrywać. Można posypać po wierzchu odrobiną cukru z przyprawami. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 170 st C. przez ok 40 min.
Przed pieczeniem:
Po upieczeniu:
Ochota na ciasto drożdżowe została zaspokojona w pełni :)
Polecam :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/01/cos-cynamonowego-drozdzowego-i-do.html