Wykonanie
Dzisiaj na widok
ciasta drożdzowego oglądanego na niejednym blogu ciekła mi ślinka.Postanowiłam upiec swoje, ale jakieś takie inne... Przypomniało mi się, że na durszlaku, nie tak dawno widziałam właśnie "
cynamonową drożdżówkę do odrywania" postanowiłam wypróbować.Przepis pochodzi z bloga Kulinarne podróże.Z przepisu odjęłam tylko
kardamon (nie posiadałam na tamtą chwilę i wydłużyłam czas pieczenia) reszta pozostaje bez zmian i cytuję za autorką:
Ciasto drożdżowe2 i ¾ szklanki
mąki pszennej7 g suchych
drożdży instant (tj. 1 paczka np. Dr. Oetker)¼ szklanki
cukru½ łyżeczki
soli60 g
masła, nie solonego1/3 szklanki
mleka¼ szklanki
wody2 duże
jaja1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiCynamonowe nadzienie (nieceo zmieniłam)1 niepełna szklanka
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonu½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej50 g
masła, roztopionego i przestudzonegoWykonanieW dużej misce zmieszać dwie szklanki
mąki,
drożdże,
cukier i
sól.
Jajka ubić trzepaczką w osobnym naczyniu.W garnuszku podgrzać
mleko i roztopić w nim
masło. Lekko przestudzić, po czym dodać
wanilię i
wodę.
Mleko z
masłem wlać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dodać
jajka i resztę
mąki i wyrobić ciasto . Będzie gładkie i lekko klejące.Tak przygotowane
ciasto drożdżowe przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrastania (od 30-60 minut).Po tym czasie, wyłożyć ciasto na blat i rozwałkować na prostokąt długości keksówki w której będziemy piec.Posmarować roztopionym
masłem i równomiernie posypać
cukrem z
cynamonem i gałką.I wreszcie składanie:Pociąć nasz prostokąt na 6 równych pasów. Pasy ciasta delikatnie ułożyć jedne na drugim, po czym pokroić całość na 6 równych części (kwadracików). Każdą z tak powstałych części ułożyć pionowo w keksówce. Musi być pionowo, ponieważ po upieczeniu musi dać się łatwo odrywać. Można posypać po wierzchu odrobiną
cukru z
przyprawami. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 170 st C. przez ok 40 min.Przed pieczeniem:
Po upieczeniu:
Ochota na
ciasto drożdżowe została zaspokojona w pełni :)Polecam :)