Wykonanie
Wychodzi wilgotne i mięciutkie z
cynamonowym posmakiem.Bardzo się spodobał kształt tego ciasta moim domownikom.
Daje dużo radości to odrywanie, kawałek po kawałku.
Powiem szczerze, że się uzależniłam od tej drożdżówki.Znikła bardzo szybko.Pyycha!Zapraszam;-)
Składniki:Na ciasto:450 g
mąki pszennej50 g
cukru7 g
drożdży suchych lub 21 g
drożdży świeżychszczypta
soli80 ml
mleka55 g
masła60 ml
wody1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2
jajkaCynamonowa posypka:1/2 szklanki
cukru (można dać trochę mniej)4 łyżki
cynamonu1/2 łyżeczka
gałki muszkatołowejtrochę
masła do smarowaniaPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuszczamy
cukier i
drożdże.
Mleko z
masłem podgrzewamy, aż
masło się rozpuści, zdejmujemy z palnika, dodajemy
wodę i odstawiamy aż troszkę przestygnie - dodajemy
wanilie i mieszamy.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy
drożdże oraz
mleko z
masłem. Mieszamy
łopatką. Dodajemy
jajka. Zagniatamy ciasto ok 10 min.Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące). Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie mieszamy
cukier z
cynamonem i
gałką muszkatołową. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, smarujemy
masłem i posypujemy mieszanką
cynamonową.
Kroimy na 6 pasków wzdłuż krótszego
boku.
Nakładamy na siebie.
Ułożony stos pasków kroimy znowu w poprzek na 6 części i układamy je na sztorc w keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut. Pieczemy około 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu.
Metoda dla maszyny do
chleba lub miksera do wyrabiania:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba, w kolejności: płynne, sypkie,
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta. Ciasto wyjąć. Rozwałkować i dalej postępować wg powyższego przepisu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)