ßßß Cookit - przepis na Ciasto na niedzielne śniadanie

Ciasto na niedzielne śniadanie

nazwa

Wykonanie

Wychodzi wilgotne i mięciutkie z cynamonowym posmakiem.
Bardzo się spodobał kształt tego ciasta moim domownikom. Daje dużo radości to odrywanie, kawałek po kawałku.
Powiem szczerze, że się uzależniłam od tej drożdżówki.
Znikła bardzo szybko.
Pyycha!
Zapraszam;-)
Składniki:
Na ciasto:
450 g mąki pszennej
50 g cukru
7 g drożdży suchych lub 21 g drożdży świeżych
szczypta soli
80 ml mleka
55 g masła
60 ml wody
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
Cynamonowa posypka:
1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
4 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
trochę masła do smarowania
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże.
Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło się rozpuści, zdejmujemy z palnika, dodajemy wodę i odstawiamy aż troszkę przestygnie - dodajemy wanilie i mieszamy.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy łopatką. Dodajemy jajka. Zagniatamy ciasto ok 10 min.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące). Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie mieszamy cukier z cynamonem i gałką muszkatołową. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cynamonową.
Kroimy na 6 pasków wzdłuż krótszego boku.
Nakładamy na siebie.
Ułożony stos pasków kroimy znowu w poprzek na 6 części i układamy je na sztorc w keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut. Pieczemy około 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu.
Metoda dla maszyny do chleba lub miksera do wyrabiania:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba, w kolejności: płynne, sypkie, drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta. Ciasto wyjąć. Rozwałkować i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/05/ciasto-na-niedzielne-sniadanie.html