ßßß
Składniki:330g mąki pszennej200ml wody lub mleka10g drożdży świeżych3 i 1/2 łyżki cukru20g (2 łyżki roztopionego) masłaszczypta soliNADZIENIE1-2 łyżeczki cynamonu3-4 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)20g (2 łyżki roztopionego) masła
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, dodać 1/5 szklanki letniej wody (lub mleka), 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu- masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (mleko), cukier, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto- do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godz.)- masło do nadzienia roztopić, ostudzić- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach około 36x52cm lub podzielić na dwie części, a każdą rozwałkować na placek o wymiarach około 36x26cm- placek posmarować masłem, oprószyć cynamonem i posypać domowym cukrem waniliowym- placek ciasno zwinąć, jeśli podsypywaliśmy mąkę pod ciasto, można przy zwijaniu strzepnąć ją za pomocą pędzelka, dzięki temu ciasto lepiej się sklei
- gotowy rulon pokroić delikatnie ostrym nożem na 18-20 części- każdą bułeczkę ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia- piekarnik nagrzać do temperatury 170-180 stopni, wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 20-25 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone bułeczki ostudzić, ostudzone przechowywać zafoliowane lub w szczelnym pojemniku spożywczym