Wykonanie
Uwielbiam tego typu dania. Po pierwsze za smak, po drugie za czas przygotowania. Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego Olivera, a książkę otworzyłam w ramach wspólnej zabawy z Edytą i
Malwiną . Żeby było jasne, dania nie przygotowałam w kwadrans. Nie da się, przynajmniej ja nie potrafię. Jednak było szybko i smacznie, bardzo smacznie.Dziewczyny dziękuję za kolejne już wspólne gotowanie.

Składniki:1 suszona
papryczka chili1/2 świeżej czerwonej
papryczki chili1
czerwona cebula1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki kuminu1- 2 ząbki
czosnku1 duży pęczek
kolendry (użyłam mrożonej
natki pietruszki)2
papryki w różnych kolorach1 puszka (400 g)
ciecierzycy (lub ugotowana wcześniej)1 puszka (400 g)
czarnej fasoli700 g passaty250 g ugotowanego
ryżu (u mnie naturalny)
oliwaWykonanie:Świeżą i suszoną
papryczkę chili, obraną i przekrojoną
cebulę, wędzoną
paprykę, kumin oraz
czosnek przekładamy do malaksera i miksujemy razem z 2 łyżkami
oliwy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojone w paski
papryki,
ciecierzycę,
fasolę i passatę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy i gotujemy początkowo pod przykryciem, pod koniec bez. Jeżeli używamy ugotowanego wcześniej
ryżu, robimy dołek po środku
chili. Kładziemy do niego
ryż, aby się zagrzał.
Chili podajemy z odrobiną
jogurtu.