ßßß Cookit - przepis na Warzywne chili

Warzywne chili

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tego typu dania. Po pierwsze za smak, po drugie za czas przygotowania. Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego Olivera, a książkę otworzyłam w ramach wspólnej zabawy z Edytą i Malwiną . Żeby było jasne, dania nie przygotowałam w kwadrans. Nie da się, przynajmniej ja nie potrafię. Jednak było szybko i smacznie, bardzo smacznie.
Dziewczyny dziękuję za kolejne już wspólne gotowanie.
Składniki:
1 suszona papryczka chili
1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
1 czerwona cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1- 2 ząbki czosnku
1 duży pęczek kolendry (użyłam mrożonej natki pietruszki)
2 papryki w różnych kolorach
1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub ugotowana wcześniej)
1 puszka (400 g) czarnej fasoli
700 g passaty
250 g ugotowanego ryżu (u mnie naturalny)
oliwa
Wykonanie:
Świeżą i suszoną papryczkę chili, obraną i przekrojoną cebulę, wędzoną paprykę, kumin oraz czosnek przekładamy do malaksera i miksujemy razem z 2 łyżkami oliwy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojone w paski papryki, ciecierzycę, fasolę i passatę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy początkowo pod przykryciem, pod koniec bez. Jeżeli używamy ugotowanego wcześniej ryżu, robimy dołek po środku chili. Kładziemy do niego ryż, aby się zagrzał. Chili podajemy z odrobiną jogurtu.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Warzywne-chili.html