ßßß
Cookit - przepis na Zupa meksykańska z kaszą jaglaną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa meksykańska z kaszą jaglaną
Składniki
Przecier pomidorowy
Papryka
Czerwona cebula
Czosnek
Chili
Fasola czerwona
Fasola biała
Kasza jaglana
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Natka pietruszki
Kolendra
Wykonanie
Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa meksykańska. Na ogół po niedzielnym rosole zwykle jest pomidorowa. Jednak tym razem postanowiłam na bazie
bulionu
ugotować bardziej treściwą zupę. Dodatek
papryczki chili
sprawia, że zupa rozgrzeje nas w zimowe dni.Składniki:1 litr
bulionu drobiowo
– wołowego (najczęściej wykorzystuję „niedzielny rosół”)250 g
przecieru pomidorowego
1
papryka
1
czerwona cebula
1 ząbek
czosnku
pół
papryczki chilli
1/2 puszki
fasoli czerwonej
1/2 puszki
fasoli białej
ok. 200 g ugotowanej
wołowiny
(ta która zostanie z „niedzielnego rosołu”)4 łyżki
kaszy jaglanej
sól
,
pieprz
czerwona
słodka papryka
w proszkuWykonanie:Rozgrzewamy w garnku
bulion
. Na patelnię wlewamy
olej
ok 2 łyżek i podsmażamy delikatnie
czerwoną cebulę
. Dodajemy posiekany w plasterki
czosnek
i
papryczkę chili
. Podsmażamy ok. 1 minuty. Dokładamy
paprykę
pokrojoną w średnią kostkę oraz pokrojone również w kostkę
wołowinę
.. Smażymy ok 5 min na sam koniec dodajemy
słodką paprykę
w proszku.. Całość z patelni przekładamy do garnka z
bulionem
. Dosypujemy
kaszę jaglaną
i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy
fasolę czerwoną
i białą doprawiamy do smaku
solą
i
pieprzem
.Do smaku można posypać świeżą
natką pietruszki
lub
kolendrą
.
Źródło:
http://www.kaszomania.pl/zupa-meksykanska-z-kasza-jaglana
Przepisy powiązane
LECZO
LECZO
LECZO
LECZO
LECZO
Składniki powiązane (0)