ßßß Cookit - przepis na Zielona faszerowana wołowiną papryczka

Zielona faszerowana wołowiną papryczka

nazwa

Wykonanie

Nie zawahałam się użyć kolejnej dawki smaków kuchni meksykańskiej i pewnie nie szybko na niej zakończę ... czasami mam konkretną fazę kulinarną, której trzymam się długi czas więc będziecie zarzucani ostrymi smakami, choć muszę napisać, że ostatnio przystopowałam z ostrością :-)
Papryka w wersji meksykańskiej z wołowiną ... kolorowa, przyciągająca i dziwnie przypominająca letnie klimaty... chciałoby się już lata, oj tak! jak na razie słyszę tylko obrzydliwy hałas wiatru za oknem .. słuchać się nie chce!
przepis własny
Składniki:
kilka zielonych podłużnych papryczek słodkich
300g mielonej wołowiny
2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
puszka kukurydzy konserwowej
puszka fasoli czarnej
papryczka chili drobno posiekana
pęczek świeżej kolendry
pieprz cayenne do smaku
opcjonalnie kumin mielony
opcjonalnie wędzona papryka w proszku
Mięso usmaż z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem. Dodaj odsączoną kukurydzę oraz fasolę, dopraw ostrość według własnego uznania, dodaj kumin, chili oraz wędzoną paprykę, dodaj odrobinę wody ( 1/4 szklanki ) i duś przez chwilę. Odstaw. Zielone papryczki oczyść z gniazd nasiennych przekrawając podłużnie tylko z jednej strony, nadziewaj środek doprawioną wołowiną układając w naczyniu do zapiekania. Oskubaną kolendrą oraz plastrami chili posyp wierzch papryczek i zapiekaj aż papryka straci swoją jędrność w temperaturze 180' około 25 minut. Podawaj od razu. Można przy końcu pieczenia posypać startym serem i chwilę zapiec. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/02/ciag-dalszy-kuchni-meksykanskiej.html