Wykonanie
Nie zawahałam się użyć kolejnej
dawki smaków kuchni meksykańskiej i pewnie nie szybko na niej zakończę ... czasami mam konkretną fazę kulinarną, której trzymam się długi czas więc będziecie zarzucani
ostrymi smakami, choć muszę napisać, że ostatnio przystopowałam z ostrością :-)
Papryka w wersji meksykańskiej z
wołowiną ... kolorowa, przyciągająca i dziwnie przypominająca letnie klimaty... chciałoby się już lata, oj tak! jak na razie słyszę tylko obrzydliwy hałas wiatru za oknem .. słuchać się nie chce!

przepis własnySkładniki:kilka zielonych podłużnych papryczek słodkich300g mielonej
wołowiny2
cebule czerwone3 ząbki
czosnkupuszka
kukurydzy konserwowejpuszka
fasoli czarnejpapryczka chili drobno posiekanapęczek świeżej
kolendrypieprz cayenne do smakuopcjonalnie kumin mielonyopcjonalnie wędzona
papryka w proszku
Mięso usmaż z pokrojoną
cebulą oraz
czosnkiem. Dodaj odsączoną
kukurydzę oraz
fasolę, dopraw ostrość według własnego uznania, dodaj kumin,
chili oraz wędzoną
paprykę, dodaj odrobinę
wody ( 1/4 szklanki ) i duś przez chwilę. Odstaw. Zielone papryczki oczyść z gniazd nasiennych przekrawając podłużnie tylko z jednej strony, nadziewaj środek doprawioną
wołowiną układając w naczyniu do zapiekania. Oskubaną
kolendrą oraz plastrami
chili posyp wierzch papryczek i zapiekaj aż
papryka straci swoją jędrność w temperaturze 180' około 25 minut. Podawaj od razu. Można przy końcu pieczenia posypać
startym serem i chwilę zapiec. Smacznego!