Wykonanie
Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z
wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew.
Składniki1 opakowanie mrożonej
mieszanki meksykańskiej1/2 kg
wołowiny na gulasz4 łyżki
oliwy1
cebula czerwona1
papryka czerwona1 duży
pomidor1 puszka
fasoli w zalewie1
cebula dymka-nać
Przyprawy:1 łyżeczka
przyprawy do fajityszczypta mielonego
kminu rzymskiegoszczypta suszonej
kolendry1/2 łyżeczki wędzonej
paprykiszczypta
chili jalapenoszczypta
pieprzu cayenne3 ząbki
czosnkusól morska do smakuDodatkowo:placki tortilii-niekoniecznie!Sposób przygotowania
Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą
wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi
przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę
czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki.W woku rozgrzewamy
oliwę wrzucamy
mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.Wyjmujemy z woka na talerz.Na
oliwie ze smażenia
mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka
cebulę czerwoną oraz
paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną
mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia.Po tym czasie dodajemy znów
mięso i pokrojonego
pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy
fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie
solą dusimy 2 minuty.Odstawiamy.Posypujemy
szczypiorem z
dymki.Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak.Nam smakowało prosto z patelni.SMACZNEGO!