ßßß Cookit - przepis na Wołowina ala Mexikana

Wołowina ala Mexikana

nazwa

Wykonanie

Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew.
Składniki
1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
1/2 kg wołowiny na gulasz
4 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 puszka fasoli w zalewie
1 cebula dymka-nać
Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy do fajity
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta suszonej kolendry
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chili jalapeno
szczypta pieprzu cayenne
3 ząbki czosnku
sól morska do smaku
Dodatkowo:
placki tortilii-niekoniecznie!
Sposób przygotowania
Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki.
W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.
Wyjmujemy z woka na talerz.
Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia.
Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty.
Odstawiamy.
Posypujemy szczypiorem z dymki.
Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak.
Nam smakowało prosto z patelni.
SMACZNEGO!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/02/woowina-ala-mexikana.html