ßßß Cookit - przepis na Muffinki daktylowe

Muffinki daktylowe

nazwa

Wykonanie

Wypad w góry mobilizuje do wypieku rzeczy, które można ze sobą zabrać na wędrówkę. Kiedy Viri pokazała te muffinki, wiedziałam, że będą idealne. W końcu ciasta daktylowe zrobiło furorę. Nie myliłam się. Muffinki niezwykle wilgotne, zachowały świeżość na kolejny dzień. Ba, przetrwały w upale w plecaku. W prawdzie troszkę się pogniotły, ale w smaku były idealne.
Składniki:
200g suszonych daktyli, wypestkowanych
100ml wrzącej wody
140g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g tartych orzechów włoskich
20 g tartych migdałów
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150ml mleka
100ml oleju
50g syropu z agawy (lub miodu)
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum pół godziny. Następnie zmiksować na gładką masę.
Przygotować kruszonkę. Mąkę i masło wyrobić palcami, tak aby powstały okruszki. Dodać cukier i orzechy. Wymieszać i odstawić (najlepiej do lodówki).
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę wyłożyć papilotkami. Suche składniki na ciasto wsypać do jednej miski i wymieszać. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać pure daktylowe i wymieszać całość widelcem. Ciasto nie musi być całkiem gładkie, mogą pozostać grudki. Przełożyć masę do przygotowanej formy (u mnie wyszło 16 muffinek). Każdą muffinkę posypać przygotowaną kruszonką. Piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/05/Muffinki-daktylowe.html