ßßß
 
            
         SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci)3 jajka500 ml mleka1 łyżka miodu2 łyżki roztopionego masła60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soku z cytryny160 g maki pszennej pełnoziarnistej180 g maki pszennej białej1 łyżka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliJajka roztrzepać, dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor.U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową.Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram dwa o siebie tworząc "piramidkę" i zostawiam je tak na ok 30 sekund)
SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci)3 jajka500 ml mleka1 łyżka miodu2 łyżki roztopionego masła60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soku z cytryny160 g maki pszennej pełnoziarnistej180 g maki pszennej białej1 łyżka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliJajka roztrzepać, dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor.U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową.Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram dwa o siebie tworząc "piramidkę" i zostawiam je tak na ok 30 sekund) Inspiracja: Mania wypiekania
Inspiracja: Mania wypiekania