Wykonanie
No i kochani mamy grudzień. Cieszę się, że listopad mam już za sobą. Grudzień zdecydowanie bardziej lubię. Zaczynamy magiczny czas i ruszam z przepisami świątecznymi na blogu. Będzie pysznie, będzie magicznie. Ostatnio moja gofrownica jest w ciągłym użyciu. Tak jakoś mamy teraz dużą "fazę" na goferki i to w różnej postaci. I to takie świąteczne gofry postanowiłam zrobić. Bo przecież nie tylko
ciasteczka mogą być piernikowe. Wyciągnęłam już z piwnicy kilka dekoracji świątecznych i porozstawiałam je po całym domu. Na talerzu ułożyłam świecę z szyszkami i dołożyłam laski
cynamonu i gwiazdki
anyżu, ale pachnie w całym domu. Zrobiło się tak przytulniej i cieplej. No i zrobiłam piernikowe gofry, mówię wam jakie one są pyszne, a jak pachną. Po prostu obłędnie. Koniecznie takie zróbcie, naprawdę warto. Miłego dnia kochani i dużo uśmiechów.Składniki:- 3
jajka- 150 ml
mleka- 300 ml
wody- 100 ml
oleju Wielkopolskiego- 100 g
cukru trzcinowego- 500 g
mąki pszennej- 10 g
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cukru z
wanilią- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżeczki
przyprawy do piernikaDo miski wbijamy
jajka i wsypujemy
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon i
przyprawę do piernika. Mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie wlewamy
wodę,
mleko i
olej oraz wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą dobrze połączyły.Rozgrzewamy gofrownicę, łyżką nakładamy porcję ciasta (ja nałożyłam ciasto tylko na środek, nie rozprowadzałam po całości, tak aby powstały mniejsze i w fajniejszym kształcie gofry) i pieczemy, aż zrobią się rumiane. Układamy na kratce, aby wystygły i pozostały chrupiące.Smacznego.#OlejKonwenanse #OlejWielkopolskiwww.olejkonwenanse.pl