Wykonanie
Dzisiaj kończę świąteczny cykl. Na zakończenie piernikowe muffiny ze świeżą (mrożoną)
żurawiną. Szybkie do wykonania, w świątecznych klimatach. Dzieciom posmakują, chociaż dorosłym też powinny.
Składniki (na 12 - 15 sztuk):250 g
mąki pszennej150 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernika250 ml
mleka90 ml
oleju1
jajko100 g świeżej lub mrożonej
żurawinyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę wymieszać z
cukrem, proszkiem i
przyprawą. Dodać
mleko,
olej, rozbełtane
jajko i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać
żurawiną i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanym foremek. Piec około 20-25 minut, do suchego patyczka.