Wykonanie
Choinka ubrana, ozdoby powyciągane i ustawione, w lodówce dojrzewa ciasto na pierniki, kubek- Mikołaj i reniferowe kapcie dawno na posterunku. Święta bądźcie już! W takich okolicznościach aż chce się piec i gotować:) Zdecydowałam się na upieczenie świątecznych
ciasteczek. Nie pierników a szybkich
ciasteczek. I przyznam, że są świetne. Pachnące świętami,
cynamonem, bardzo aromatyczne, super proste i super smaczne. W sam raz żeby natychmiast poczuć
magię świąt:)
Składniki:2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ciemnego
kakaołyżeczka karobu (można pominąć)łyżka domowej
przyprawy do piernikapół szklanki
cukru trzcinowego1
jajko1/3 kostki
masła (rozpuszczone i wystudzone)ok 1- 1,5 szklanki
mlekaWykonanie:Do miski wsyp suche składniki i lekko wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie płynne-
mleko dodawaj stopniowo. Wymieszaj całość. Ciasto powinno być na tyle zwarte żeby można było łyżkami formować
ciasteczka.
Ciastka układaj na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp
między nimi- lekko rozlewają się na boki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 10-15 minut. Trzeba je obserwować. Przełóż na kratkę żeby ostygły. Oprósz
cukrem pudrem.Smacznego!