Wykonanie
Zachciało mi się ciasta, ale takiego szczególnego - piernikowego. Za oknem pogoda nas nie rozpieszcza, jest coraz zimniej a mi się przypomniał ten smak piernikowy. I z pomocą przyszła mi książka Ani Starmach - Pyszne na słodko od Wydawnictwa Znak Literanova . No to wieczorem szybko zrobiłam ciacho.
Powiem wam, że zapach który się roznosił po mieszkaniu był niesamowicie pyszny. Dobrze, że zrobiłam go wieczorem, bo bym zjadła od razu połowę. A tak musiał czekać do rana na polewę. Koniecznie go spróbujcie, jest wspaniały.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 350 g
mąki pszennej- 150 g
cukru trzcinowego- 200 g
miodu spadziowego (od
Miody Polskie)- 3
jajka- 120 g miękkiego
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika- 10 g gorzkiego
kakao- 50 g suszonych
śliwek- 50 g
orzechów włoskichpolewa- 50 ml
mleka- 50 g
masła- 100 g
gorzkiej czekoladyWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, ja to zrobiłam mikserem.
Mąkę połączyć z
kakao i
proszkiem do pieczenia oraz
przyprawą do piernika.
Orzechy i
śliwki pokroić na kawałki, oddzielić
żółtka od
białek. Do
masła dodajemy po jednym
żółtku dalej ucierając, następnie dodajemy na przemian
mąkę i
miód (najlepiej aby był płynny, jak już nam się skrystalizował to należy go lekko podgrzać).
Białka ubijamy na sztywno mikserem.Jak wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą to dodajemy
orzechy i
śliwki oraz dodajemy delikatnie mieszając
białko. Foremkę do keksu (40 cm) wysmarować
masłem i wysypać
mąkę, przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 60 minut, do suchego patyczka. Piernik przekładamy na kratkę i studzimy.Polewa - w garnuszku rozpuszczamy
masło z
mlekiem i
czekoladą, polewamy nią nasz piernik. Smacznego.
Premiera nowej książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" już dzisiaj. Polecam wam tą książkę, jest naprawdę super. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i słodkich przepisów.