ßßß
Zachciało mi się ciasta, ale takiego szczególnego - piernikowego. Za oknem pogoda nas nie rozpieszcza, jest coraz zimniej a mi się przypomniał ten smak piernikowy. I z pomocą przyszła mi książka Ani Starmach - Pyszne na słodko od Wydawnictwa Znak Literanova . No to wieczorem szybko zrobiłam ciacho. Powiem wam, że zapach który się roznosił po mieszkaniu był niesamowicie pyszny. Dobrze, że zrobiłam go wieczorem, bo bym zjadła od razu połowę. A tak musiał czekać do rana na polewę. Koniecznie go spróbujcie, jest wspaniały.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 350 g mąki pszennej- 150 g cukru trzcinowego- 200 g miodu spadziowego (od Miody Polskie)- 3 jajka- 120 g miękkiego masła- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika- 10 g gorzkiego kakao- 50 g suszonych śliwek- 50 g orzechów włoskichpolewa- 50 ml mleka- 50 g masła- 100 g gorzkiej czekoladyWykonanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem, ja to zrobiłam mikserem. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Orzechy i śliwki pokroić na kawałki, oddzielić żółtka od białek. Do masła dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając, następnie dodajemy na przemian mąkę i miód (najlepiej aby był płynny, jak już nam się skrystalizował to należy go lekko podgrzać). Białka ubijamy na sztywno mikserem.Jak wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą to dodajemy orzechy i śliwki oraz dodajemy delikatnie mieszając białko. Foremkę do keksu (40 cm) wysmarować masłem i wysypać mąkę, przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 60 minut, do suchego patyczka. Piernik przekładamy na kratkę i studzimy.Polewa - w garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą, polewamy nią nasz piernik. Smacznego.


Premiera nowej książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" już dzisiaj. Polecam wam tą książkę, jest naprawdę super. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i słodkich przepisów.