Wykonanie
Muffiny idealne na święta. Z dodatkiem marcepana i
przyprawy do piernika. Do tego jeszcze
żurawina. Czy może być coś bardziej świątecznego? Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta.
Składniki (na 12 sztuk):250 g
mąki100 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernika2
jajka90 g
oleju200 ml
mleka100 g marcepanu80 g
suszonej żurawinyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę wyłożyć papilotkami.
Mąkę,
cukier, proszek i
przyprawę wymieszać w misce. W drugiej wymieszać
olej,
mleko i
jajka. Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia. Dodać
żurawinę i rozdrobniony marcepan (robiłam to palcami). Wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka)