Wykonanie
Przepis na te muffiny pochodzi od Nigelli. Nazwa
mówi sama za siebie. Wspaniały zapach,
cytrusowy smak. Przepis z moimi niewielkimi zmianami, a oryginał u
Madzi .


Składniki:250g
mąki2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody100g
cukru (dałam trzcinowy)1 łyżeczka
przyprawy do piernika5
mandarynekokoło 100 ml tłustego
mleka75ml
oleju lub roztopionego
masła1
jajko175g
suszonej żurawiny3 łyżki
cukru trzcinowego jasnego (do posypania muffin)

Wykonanie:Wymieszać w jednej misce suche składniki. Wyszorować
mandarynki i zetrzeć z nich skórkę. Sok wycisnąć. Skórkę dodać do suchych składników. Do soku dolać
mleko tak by razem było 200ml płynu. Następnie dodać do mokrych składników
olej,
jajko i lekko ubić do połączenia.Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać
żurawinę i wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto. Można posypać
cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

/wydrukuj przepis/