Wykonanie
Naleśnik - proste danie mączne smażone na patelni. To słowa Wikipedii.Nic dodać , nic ująć.;)

Składniki :220 g
mąki ( niecała szklanka )1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody ( niecała )100 g
cukru ( optymalnie , według upodobania , ja dałam tyle , bo ...słodko!)2 rozbełtane
jajkaok. 300 ml
mleka ( ja dałam 200 ml + 50 ml
oleju)Przygotowanie :Dość proste - ciasto tworzymy tak jak naleśnikowe ( bo to malutkie wersje naleśnika ;). Suche składniki przesiewamy , mokre łączymy za pomocą miksera , zespalamy i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na ok. 30 minut. I gotowe. Smażymy na wolnym ogniu ( patelnia bez tłuszczu jeśli do ciasta dodaliśmy uprzednio
olej ) małe placuszki . Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego Głodownicy!

PS: Archeologiczne dowody wskazują, że naleśniki są prawdopodobnie najwcześniejszym i najbardziej rozpowszechnionym jedzeniem spożywanym wśród prehistorycznych społeczeństw. Tak więc moim przodkowie musieli jeść wyłącznie ten rodzaj ni to potrawy ni to słodkości. Inaczej nie darzyłabym tak wielką miłością naleśników.;)