Wykonanie
Po pierwsze, przepraszam za ten fatalny zastój na blogu. Ostatni post został dodany prawie dwa miesiące temu (!). Pierwszy raz zdarzyło się tak, że bywalec Domowych Frykasów domagał się nowego przepisu. To bardzo miłe i motywujące, dziękuję raz jeszcze!Na blogu cisza, bo jestem w trakcie przygotowań do egzaminów końcowych i praktycznie mieszkam w bibliotece i prosektorium. O ile znajduję czasem chwilę na ugotowanie czegoś pysznego i sfotografowanie tejże rzeczy, o tyle nie starcza mi sił na zebranie wszystkiego w całość i napisanie posta. Pocieszam się tym, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, czekają mnie trzy miesiące wakacji, czyli mnóstwo wolnego czasu, które będą mogła poświęcić na kucharzenie i dopieszczenie bloga.Ale do rzeczy, dzisiaj pomysł na pożywne, zdrowe śniadanie, placuszki jaglane. Do ich przyrządzenia będziecie potrzebować
mąki jaglanej. Jest bardzo delikatna, strukturą przypomina
mąkę pszenną, dzięki
czemu placuszki są bardzo puszyste, jak tradycyjne amerykańskie pancakes. Gotowe śniadanie polejcie
miodem, posmarujcie
masłem orzechowym, obłóżcie ulubionymi
owocami. Gwarantuje, że zakochają się w nim nawet jaglani sceptycy, o ile w ogóle istnieją :-).
Mąkę jaglaną znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam w dziale ze zdrową żywnością w markecie E.Leclerc w bardzo dobrej cenie, 4,50 zł za 450 g. Jeśli macie porządny młynek elektryczny, wystarczy zmielić suchą
kaszę jaglaną.Składniki (na kilkanaście sztuk):1 szklanka
mąki jaglanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajo1/4 szklanki
mleka1 łyżka
oleju + trochę do smażenia1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cukru waniliowegoWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać w misce (ja zrobiłam to ręczną ubijaczką).Na średnio* rozgrzanej patelni zwilżonej
olejem wlewać po łyżce ciasta. Placuszki przewrócić na drugą stronę wtedy, kiedy pojawią się na nich bąbelki ( ok. 1 min.) i smażyć jeszcze chwilę.Podawać z ulubionymi dodatkami.(na patelni indukcyjnej moc 7/9)Smacznego!