Wykonanie
Zapach
korzennych przypraw chyba każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Muffinki piernikowe są niezwykle aromatyczne i puszyste. Idealnie komponują się polewą z
gorzkiej czekolady, a złote i srebrne perełki
cukrowe dodają im świątecznego akcentu.

Składniki:Składniki suche:1 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru trzcinowegoszczypta
soli3/4 łyżki
przyprawy do piernika1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejSkładniki mokre:1
jajko3 łyżki płynnego
miodu1/3 szklanki
oleju3/4 szklanki
mleka2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPolewa:75 g
gorzkiej czekolady 60%3 łyżki
śmietany 30%1 łyżeczka
masłaDodatkowo:srebrne i złote
cukrowe perełki (do dekoracji)


Mąkę przesiać przez sito. Do
mąki dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać składniki mokre. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, krótko mieszając. Formę do muffin wyłożyć papilotkami.Ciasto nalewać do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki piec w 180 stopniach przez ok. 20-22 minuty, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wystudzone muffinki polać polewą. Udekorować cukrowymi perełkami. Smacznego!