ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-kokosowe

Ciasto marchewkowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie robiłam marchewkowego ciasta, chociaż jadłam nie jedno. Ten przepis pochodzi z książki Ainsley'a Harriotta (z moimi niewielkimi zmianami) i można ciasto upiec albo tak jak ja w keksówce, lub też w kilku kokilkach (jak zrobił to Ainsley). Jest cudne, wilgotne, z posmakiem kokosu. Dodaję je do akcji Warzywa w słodyczach.
Składniki:
150 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
175 g cukru muscovado
starta skórka i sok z 1 pomarańczy
225 g marchewki startej na średnich oczkach
75 g wiórków kokosowych
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek
75 g mąki pszennej razowej
75 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić 6 120 ml ramekinów i wyłożyć je papierem do pieczenia (można też użyć 1 keksówki o pojemności 900 ml - wtedy piekarnik nagrzewamy do 160 stopni). Olej, jajka, cukier i skórkę z pomarańczy miksujemy w blenderze aż wszystkie składniki się połączą. Startą marchewkę, kokos, orzechy i rodzynki wkładamy do miski i mieszamy. Dodajemy olejową mieszankę i ponownie mieszamy. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami i mieszamy ale tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasto rozlewamy do przygotowanych foremek lub keksówki. Pieczemy aż do suchego patyczka - w przypadku ramekinków około 30 - 35 minut, przy keksówce około 60 minut (moje piekło się nieco dłużej).
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/02/Ciasto-marchewkowo-kokosowe.html