Wykonanie

Wspaniałe, aromatyczne i wilgotne ciasto!Tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i nazajutrz.Dodatek
wiórków kokosowych,
rodzynek i
orzechów sprawił, że ciasto ma jeszcze „bogatsze” wnętrze :)Gorąco polecam!Na podstawie przepisu Kabamaigi z bloga Sto kolorów kuchni .

Składniki:150 ml delikatnej
oliwy (lub
oleju słonecznikowego)2
jajka125-150 g
cukru brzozowego*1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy225 g
marchewki startej na małych oczkach75 g
wiórków kokosowych50 g posiekanych
orzechów pekan (lub włoskich)50 g
rodzynek75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (lub razowej)75 g
mąki pszennej (u mnie luksusowa)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej*Uwaga: W oryginale Kabamaiga podawała 175 g
cukru. Ja dodałam 150 g i ciasto wyszło bardzo słodkie. W związku z tym, że my lubimy mniej słodkie ciasta następnym razem dodam tylko 125 g
cukru brzozowego.

Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.Małą keksówkę (20×10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Oliwę,
jajka,
cukier i skórkę z
pomarańczy ubić mikserem.Oba rodzaje
mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi,
orzechami i
rodzynkami. Połączyć z masą jajeczną, a następnie ze startą
marchewką.Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec 60-75 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).Smacznego :)