ßßß
Wspaniałe, aromatyczne i wilgotne ciasto!Tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i nazajutrz.Dodatek wiórków kokosowych, rodzynek i orzechów sprawił, że ciasto ma jeszcze „bogatsze” wnętrze :)Gorąco polecam!Na podstawie przepisu Kabamaigi z bloga Sto kolorów kuchni .
Składniki:150 ml delikatnej oliwy (lub oleju słonecznikowego)2 jajka125-150 g cukru brzozowego*1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy225 g marchewki startej na małych oczkach75 g wiórków kokosowych50 g posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)50 g rodzynek75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub razowej)75 g mąki pszennej (u mnie luksusowa)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszkatołowej*Uwaga: W oryginale Kabamaiga podawała 175 g cukru. Ja dodałam 150 g i ciasto wyszło bardzo słodkie. W związku z tym, że my lubimy mniej słodkie ciasta następnym razem dodam tylko 125 g cukru brzozowego.
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.Małą keksówkę (20×10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Oliwę, jajka, cukier i skórkę z pomarańczy ubić mikserem.Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, orzechami i rodzynkami. Połączyć z masą jajeczną, a następnie ze startą marchewką.Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec 60-75 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).Smacznego :)