ßßß Cookit - przepis na CIASTO MARCHEWKOWO-KOKOSOWE

CIASTO MARCHEWKOWO-KOKOSOWE

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, aromatyczne i wilgotne ciasto!
Tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i nazajutrz.
Dodatek wiórków kokosowych, rodzynek i orzechów sprawił, że ciasto ma jeszcze „bogatsze” wnętrze :)
Gorąco polecam!
Na podstawie przepisu Kabamaigi z bloga Sto kolorów kuchni .
Składniki:
150 ml delikatnej oliwy (lub oleju słonecznikowego)
2 jajka
125-150 g cukru brzozowego*
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
225 g marchewki startej na małych oczkach
75 g wiórków kokosowych
50 g posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)
50 g rodzynek
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub razowej)
75 g mąki pszennej (u mnie luksusowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
*Uwaga: W oryginale Kabamaiga podawała 175 g cukru. Ja dodałam 150 g i ciasto wyszło bardzo słodkie. W związku z tym, że my lubimy mniej słodkie ciasta następnym razem dodam tylko 125 g cukru brzozowego.
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Małą keksówkę (20×10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Oliwę, jajka, cukier i skórkę z pomarańczy ubić mikserem.
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, orzechami i rodzynkami. Połączyć z masą jajeczną, a następnie ze startą marchewką.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec 60-75 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/08/26/ciasto-marchewkowo-kokosowe