Muffiny są idealne, kiedy trzeba upiec coś na szybko dla dzieci. Te znikały równie szybko jak się pojawiły, a dzieciaki były zachwycone. Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.Składniki (na 10 - 12 sztuk):150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 jajka80 g cukru (oryginale 120)2 łyżki domowego cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu1 małe jabłko starte na tarce120 g startej marchwi80 ml oleju50 g orzechów (nie dałam)50 g rodzynek30 g wiórków kokosowychWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do miski wsypać mąkę, proszek, cynamon i sól. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i starte jabłko i marchew. Wymieszać. Dodać rodzynki, orzechy i wiórki. Całość przelać do miski z mąką i niedbale wymieszać. Mieszankę przełożyć do przygotowanej formy na muffinki. Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka).