Wykonanie
Od pewnego czasu po prostu pragnęłam zrobić marchewkowca i wreszcie się za to wzięłam. Wyszedł świetny ! W 100% polecam, bo ten smak jest nie do opisania :) Osobiście uwielbiam takie ciacha ! :)Składniki:2 szkl.
mąki pszennej1 i 3/4 szkl.
cukru1 szkl.
oleju2 szkl.
marchewki1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka1/2 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody2 szkl.
bakalii (u mnie
orzechy, wiórki i
rodzynki)Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (jeśli będzie za dużo soku to trzeba
marchewkę odcisnąć).
Mąkę oraz
olej utrzeć mikserem, dodawać kolejno po 1
jajku. Ucierać do czasu, aż masa zbieleje.Do masy dodać
cukier,
cukier waniliowy,
sól,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać
bakalie i wszystko razem połączyć.Blaszkę posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Wylać masę.Piec 60 min w nagrzanym do 180st.C piekarniku. (jeśli zacznie nam się przypalać, najlepiej jest wtedy przykryć papierem do pieczenia lub p.
śniadaniowym).

Źródło : pasjabelkiSmacznego ! :)