Wykonanie

Sezon na
śliwki w pełni, tym razem więc trafiły nie tylko do słoików, ale i do ciasta. Mając niewiele czasu do dyspozycji, wybórł padł na to, co najszybsze, czyli kryzysowe ciasto
czekoladowe – klik, tym razem wzbogacone o
śliwki właśnie, z
migdałową kruszonką (taką jak tu – klik, lecz z
oliwą zamiast
masła) i lekko korzenną nutą (będzie więc idealne na powitanie jesieni :)).Powstała również druga wersja (szczegóły pod koniec wpisu), z dodatkiem
powideł śliwkowych, dzięki
czemu ciasto miało konsystencję lekko przypominającą brownies (dodałam też nieco więcej
kakao, ciasto było bowiem przeznaczone dla jeszcze większego czekoladoholika niż ja ;)).Do ciasta można też dodać chlust
alkoholu – np. cointreau, armaniaku czy np.
amaretto.

Ciasto
czekoladowe dla alergików, ze
śliwkami i
midałową kruszonką na formę 25 x 25cmmigdałowa kruszonka :30 – 40 g
oliwy /
oleju (lub zimnego
masła)40 g
mąki40 g
cukru40 g bardzo drobno zmielonych
migdałówszczypta
soliopcjonalnie – ¼ łyżeczki mielonego
kardamonuWszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by otrzymać konsystencję kruszonki (jeśli używamy
masła, siekamy wszystkie składniki). na ciasto :ok. 15 – 20 węgierek350 g
mąki (używam T650 – 720)40 – 50 g
kakao w proszku (gorzkiego)1 łyżeczka
cynamonu¼ – ½ łyżeczki
imbiru200 g
cukru (używam zmielonego trzcinowego – więcej, jeżeli lubicie słodsze ciasta)1 łyżeczka
sody1/3 łyżeczka
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
soli150 ml
oliwy /
oleju1 łyżka
octu (używam
jabłkowego lub cydrowego)ok. 400 ml
soku pomarańczowegoPiekarnik nagrzać do 170-180 st.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, dokładnie osuszyć i wypestkować.Wymieszać w misce suche składniki. Zrobić dwa oddalone od siebie zagłębienia – jedno mniejsze i drugie większe; najpierw w większe zagłębienie wlać
oliwę /
olej, a następnie w drugie –
ocet, po czym natychmiast wlać
sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać, dosyć szybko, nie dłużej niż 20-30 sekund (w przypadku ciasta z
owocami lepiej jest przygotować ciasto o gęstszej konsystencji, by lepiej utrzymało
owoce). Przelać masę do formy, lekko wygładzić wierzch i bardzo szybko nałożyć na wierzch
śliwki, posypać kruszonką i natychmiast wstawić do piekarnika.Piec ok. 30 – 35 minut (ciasto ma wciąż być lekko błyszczące na powierzchni; jeśli jest matowe, oznacza to, iż będzie lekko przesuszone…). Pozostawić jeszcze kilka minut w formie, a następnie wystudzić na kratce.

I druga wersja – o konsystencji przypominającej brownies, z dodatkiem
powideł śliwkowych :ok. 80 g
powideł śliwkowych + 350 ml
soku pomarańczowego : powidła podgrzałam lekko z dodatkiem 100 ml soku (odlany z przygotowanych 350 ml) tak, by doprowadzić powidła do stanu płynnego, a następnie dodałam resztę soku, wymieszałam i dodałam do ciasta (w drugiej wersji ciasto już bez kruszonki, posypane tylko
płatkami migdałowymi).

‚* * *‚A skoro o śliwkach
mowa, to przypominam oczywiście przepisy na
przetwory z ich udziałem, np. tutaj – klik i tutaj .Polecam Wam również dwa wczesniejsze ciasta ze
śliwkami oraz tartę .‚Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!‚