ßßß
Ostatnie ciepłe październikowe dni spędzam z pysznym ciastem jabłkowym. Bardzo aromatycznym i wilgotnym. Takim, jakie lubię najbardziej. Zrobiłam je już dwa razy i jestem przekonana, że tej jesieni jeszcze nie raz do niego powrócę.Mam ostatnio naprawdę dużo pracy. I tyle rzeczy, które chciałabym zrobić w najbliższym czasie. Chyba muszę zrobić kolejną listę, tak na wszelki wypadek, żeby o niczym nie zapomnieć :--)Przepis: Bite My Cake★ Ciasto jabłkowe ★Składniki:125 ml oleju2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru (ja starłam na tarce świeży imbir)szczypta solitrochę startej skórki z cytryny, do smaku2 jajka4 jabłka, obrane i starte na tarce150 g cukru250 g mąkiMąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Osobno wymieszać jajka z cukrem. Następnie dodać do nich olej i skórkę z cytryny. Masę jajeczną przelać do miski z mąką, wymieszać, a na końcu dołożyć starte jabłka.Ciasto piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C w okrągłej formie średniej wielkości.Autorka przepisu proponuje również masę do tego ciasta, ja jednak zastąpiłam ją cukrem pudrem :--)Smacznego!