Wykonanie

Sezon na
bakłażany w pełni, tak więc wraz z
cukinią i malinowymi
pomidorami regularnie goszczą teraz na naszym
stole. Najczęściej w formie tej oto sałatki – klik, często również grillowane czy pieczone . Gdy czasu na krojenie jest pod dostatkiem (lub gdy znajdą się jacyś chętni do pomocy ;)) to obowiązkowo pojawia się ratatouille . A gdy aura dopisuje i gdy można cieszyć się pogodnym weekendem w górach lub nad jeziorem, często przygotowuję jakąś
sałatkę ‚na wynos’ ;) lub
kawior z
bakłażana, który bez problemu można zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą w plener.Wprawdzie przepis na mój ulubiony
bakłażanowo-
pomidorowy kawior (caviar d’aubergine) jest już na blogu – klik, ale stwierdziłam iż
pora najwyższa, by doczekał się jakiejś nowszej oprawy graficznej. Recepturę ową podpatrzyłam naście lat temu w jakimś francuskim programie kulinarnym, niestety nie pomnę kto był jej autorem… Czasami modyfikuję przepis, dodając to czy owo, baza jednak pozostaje wciąż ta sama. W zależności od tego, z czym
kawior jest później serwowany, nadaję mu bardziej lub mniej gładką konsystencję, choć zazwyczaj wolimy gdy wyczuwalne są jeszcze drobne kawałki
oberżyny. Ten wczorajszy był z dodatkiem uprażonych
orzeszków piniowych (dodaję je dopiero przed podaniem).
Kawior bakłażanowo-
pomidorowy3 fioletowe
bakłażany2-3
pomidory2-3
szalotki (lub 1
cebula)
natka pietruszki (1 pęczek)3 ząbki
czosnkuoliwaocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’)
sól,
pieprz do smakuopcjonalnie :
papryczka chilli (lub
papryka) w proszkuotarta
skórka z cytrynyzrumienione na suchej patelni
orzeszki pinioweBakłażany umyć i przeciąć (na długość). Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego do 200° piekarnika i piec ok. 45 – 60 min. (muszą być dobrze miękkie).
Szalotkę /
cebulę drobno posiekać,
pomidory pokroić w małą kostkę (możemy uprzednio obrać je ze skórki i / lub pozbawić pestek).
Czosnek przecisnąć przez praskę lub zmiażdzyć i bardzo drobno poszatkować.
Szalotki podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu (ok. 2-3 łyżki
oliwy), dodać
czosnek, wymieszać, smażyć jeszcze ok. minutę, następnie dodać
pomidory, posolić, wymieszać i dusić ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodać nieco
octu balsamicznego i doprawić do smaku.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno poszatkować.Z upieczonych
bakłażanów wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem (często odsączam go najpierw na sicie, by preparacja nie była zbyt ‘wodnista’). Wymieszać z
pomidorami i posiekaną
natką pietruszki (opcjonalnie można też dodać nieco otartej
skórki z cytryny i / lub sporą szczyptę
papryczki chilli (lub ok. pół łyżeczki wędzonej
papryki). Przed podaniem wymieszać z orzeszkami piniowymi.Ja najczęściej podaję
kawior schłodzony (lepiej smakuje gdy się ‘przegryzie’). Może być dodatkiem do tostów na przystawkę / aperitif (np. posypany startym
parmezanem czy pecorino) czy też serwowany jako sos / dip (świetnie smakuje do grillowanych warzyw, ale i np. do pieczonej czy grillowanej
jagnięciny). My zużytkowaliśmy dziś jego nadwyżkę do pizzy, zamiast tradycyjnego
sosu pomidorowego, z dodatkiem plastrów
cukinii i
koziego sera .

Uwagi :- jeśli chcemy nadać
oberżynie bardziej ‘wędzonego’ posmaku, zamiast piec
bakłażany zawinięte w folii, możemy bezpośrednio upiec na na blasze czy opiekać je nad płomieniem palnika, by ich skórka odpowiednio się przypaliła-
pomidory możemy tu również dodać pieczone / konfitowane lub suszone- zamiast dodatku ząbków
czosnku do smażenia
pomidorów, możemy użyć
czosnku pieczonego, delikatniejszego w smaku (przygotowanie jak tutaj – klik)- dobrze pasuje tutaj również dodatek
bazylii czy nawet
oregano lub
tymianku cytrynowego(edycja : przepis dołączy do tegorocznej kolekcji Mopsa :))‚Pozdrawiam serdecznie!‚