ßßß Cookit - przepis na Młody bób po polsku

Młody bób po polsku

nazwa

Wykonanie

Podstawa, banał i oczywistość. Jest lato, jest czerwiec, jest młody bób . Młody bób podaję na różne sposoby - robię sałatki z bobem i truskawkami, albo z bobem i ostatnimi białymi szparagami. Podaję bób w czekoladowych naleśnikach i gotuję zupę z bobu. Ale naj naj najbardziej kochamy go jeść w tak, jak babcia uczyła - bób po polsku z masłem .
Znacie Julię Marcel ? Nasze, polskie, chociaż powstaje w Niemczech. Siadam z miską młodego bobu z masłem na tarasie, zanurzam stopy w trawie, lewym uchem słyszę "Fear Of Flying " Julii Marcel, nic mi się już nie chce, nic nie muszę. Kot rozciągnął się obok mnie i mruczy.
Przez 5 lat jak prowadzę bloga i 10 lat pisania o kulinariach nigdy by mi do głowy nie przyszło, żeby publikować "przepis" na młody bób po polsku . No co to w końcu za przepis? Jakaś podstawa, banał, prostotość absolutna. Aż tu wpada do mnie znajoma niespodzianie, przyłapała mnie boso, bez makijażu, z miską bobu na kolanach . Co miałam robić, podzieliłam się. Zamiast widelca przyniosłam tylko serwetkę do wycierania palców i jadłyśmy z jednej miski. Ochom i achom nie było końca, a ja patrzyłam na nią zadziwiona. No ja rozumiem, że można zachwycić się kotletem schabowym, który też prosty, a jednak w każdym domu inny, albo domowa zupą pomidorową, ale bobem? Okazało się, że bób to ona w zupie znała i jako gorące warzywo do obiadu, ale żeby tak z jednej miski, palcami jeść bób utytłany w maśle - pycha! To moja kuchnia z serca domu, smaki najprostsze, najbardziej ukochane. A jak bób miewa się w Waszych domach? Czy jest tu ktoś kto tak jada bób? albo ktoś kto nigdy go w ten sposób nie robił?
Miękki tylko na tyle, by skórka pękała pod naciskiem zębów, zielone jądro jednak stawia delikatny opór językowi i podniebieniu. Masło, cukier, szczypta soli. Jednak miska pięć wygłodniałych łasuchowych gąb, umazane masłem palce. Radość. Bób, bób, kieszenie pełne słońca!
kilogram młodego bobu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
opcjonalnie ząbek czosnku*
wrzątek
duża, duuuuża łyżka masła
Młody bób umyj i wsyp do garnka, dodaj sól, cukier i zalej zimną wodą. Wstaw na spory gaz na 20 minut, Zmniejsz gaz, gdy bób zacznie się gotować. Nie przegotuj, bo zrobi się brzydki, szarobury i zbyt miękki. Odcedź na durszlaku, przełóż z powrotem do garnka, dodaj łyżkę masła i potrząsając wymieszaj, aż masło się rozpuści. Przełóż do miski, z której wszyscy będziecie jeść. Jedz palcami, oblizuj masło, serwetki przydadzą się do wytarcia rąk.
*Jeśli chcesz mieć bób charakterny, wrzuć do gotowania cały, obrany ząbek czosnku i usuń go przed wymieszaniem z masłem.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/06/mlody-bob-po-polsku.html