Wykonanie
Sezon na
bób powoli się rozkręca, choć ceny ciągle jeszcze wysokie. Bardzo lubię
bób przygotowany najzwyczajniej, jak się da, czyli z
wody, ale warto też pokusić się o stworzenie z niego konkretniejszej przekąski. Dziś podałam go z
masłem,
bułką tartą, odrobiną
czosnku i dużą ilością posiekanej
natki pietruszki. A Wy w jakiej postaci jecie go najchętniej?
Składniki :0,5 kg świeżego lub mrożonego
bobu3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
masła1 ząbek
czosnkuposiekana
natka pietruszki0,5 płaskiej łyżeczki
soli0,5 płaskiej łyżeczki ciemnego
cukruPrzygotowanie :
Bób gotuję do miękkości w wodzie z
solą i
cukrem, odcedzam dokładnie po ugotowaniu, ewentualnie obieram. Na suchą patelnię wsypuję
bułkę tartą i mieszając ją rumienię, pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, a następnie
masło. Gdy
masło się rozpuści, przekładam na patelnię ciepły
bób, chwilę smażę razem. Przekładam na talerze, posypuję
natką pietruszki.