Wykonanie
Bób to jedno z moich ulubionych
warzyw strączkowych. A sposób podawania "po polsku" - to dla mnie najprostsza i najsmaczniejsza opcja.
Składniki na
bób po polskuopakowanie
bobusól,
cukiermasłobułka tartaPrzygotowanie:Umyjcie
bób. Wrzućcie do gotującej się
wody (z dodatkiem
soli i
cukru). Gotujcie pod przykryciem około 15 minut jeśli
bób jest
młody, lub 30 minut jeśli
bób jest stary. Odcedźcie. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie około 2 łyżek
tartej bułki. Jak się zrumieni dodajcie
masło - robię to w takiej kolejności, żeby
bułka tarta nie zdążyła wchłonąć
masło. Jeśli
masło zacznie się pienić - super - to oznacza, że jest prawdziwe. Jeśli piany będzie mało lub nie będzie jej wcale - kupiliście produkt masłopodobny. Teraz polejcie
bób bułką z
masłem. Niestety ja jeszcze
solę to wszytko i jem - tak długo, aż nie nic nie zostanie.....