ßßß
Sezon na bób w pełni. Jednym z łatwiejszych sposobów na jego wykorzystanie jest zrobienie pasty, która z pieczywem idealnie sprawdza się w formie smacznej przekąski. Przepis pochodzi ze strony Olgi Smile .Składniki:1 kg bobuświeży tymianek (ewentualnie suszony)3 łyżki masła2 ząbki czosnkusólpieprzcukierBób gotujemy (młody ok. 15 minut, ale jeśli jest starszy, czas gotowania może wydłużyć się nawet do 30 minut), studzimy i obieramy. Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki: 3 łyżki masła, tymianek (tyle ile lubicie), 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz i cukier do smaku, następnie blendujemy (będzie łatwiej jak masło się rozpuści). Pasta powinna wyjść lekko słona, lekko słodka i czosnkowa. Podajemy z dużą ilością świeżego pieczywa, a w wersji imprezowej na krakersach. Można ozdobić gałązką świeżego tymianku. Jeśli nie macie świeżego bobu, to możecie zastąpić go świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem. Smacznego! :)