ßßß
Składniki:– 500g bobu– pół łyżeczki cukru– sól– 2 garści kopru– łyżka masłaPrzygotowanie:* Zanim zaczniemy gotować nasz bób, płuczemy go dokładnie.* Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby sięgała nieco ponad poziom bobu. Wsypujemy pół łyżeczki cukru i koperek ( zniweluje on nieprzyjemny zapach bobu ).* Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by bób sobie ” bulgotał „. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy łyżeczkę soli.* Kiedy mamy młody bób, wystarczy mu 10-15 minut, starszy natomiast potrzebuje tego czasu nieco więcej, bo nawet 30 min.Musimy po prostu po 10 min. wyciągnąć ziarno bobu i spróbować czy jest miękkie.* Gdy nasz bób jest już ugotowany i przecedzony, dodajemy do niego masełko ( ilość indywidualna ), posypujemy szczyptą koperku, solimy i uczta gotowa :)
Kategorie: