ßßß Cookit - przepis na Bób z masłem i koperkiem

Bób z masłem i koperkiem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
– 500g bobu
– pół łyżeczki cukru
sól
– 2 garści kopru
– łyżka masła
Przygotowanie:
* Zanim zaczniemy gotować nasz bób, płuczemy go dokładnie.
* Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby sięgała nieco ponad poziom bobu. Wsypujemy pół łyżeczki cukru i koperek ( zniweluje on nieprzyjemny zapach bobu ).
* Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by bób sobie ” bulgotał „. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
* Kiedy mamy młody bób, wystarczy mu 10-15 minut, starszy natomiast potrzebuje tego czasu nieco więcej, bo nawet 30 min.
Musimy po prostu po 10 min. wyciągnąć ziarno bobu i spróbować czy jest miękkie.
* Gdy nasz bób jest już ugotowany i przecedzony, dodajemy do niego masełko ( ilość indywidualna ), posypujemy szczyptą koperku, solimy i uczta gotowa :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/bob-z-maslem-i-koperkiem