Wykonanie
Składniki:– 500g
bobu– pół łyżeczki
cukru–
sól– 2 garści
kopru– łyżka
masłaPrzygotowanie:* Zanim zaczniemy gotować nasz
bób, płuczemy go dokładnie.* Wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą, tak aby sięgała nieco ponad poziom
bobu. Wsypujemy pół łyżeczki
cukru i
koperek ( zniweluje on nieprzyjemny zapach
bobu ).* Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by
bób sobie ” bulgotał „. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy łyżeczkę
soli.* Kiedy mamy
młody bób, wystarczy mu 10-15 minut, starszy natomiast potrzebuje tego czasu nieco więcej, bo nawet 30 min.Musimy po prostu po 10 min. wyciągnąć ziarno
bobu i spróbować czy jest miękkie.* Gdy nasz
bób jest już ugotowany i przecedzony, dodajemy do niego masełko ( ilość indywidualna ), posypujemy szczyptą
koperku, solimy i uczta gotowa :)
Kategorie: