Wykonanie
Od kilku lat wiosną wpadam w
cytrynowe "ciągi". Wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu na niewoskowane
cytryny sycylijskie, co nieodmiennie jest u mnie początkiem owej "fazy". Tym razem zupa. Cudownie kremowa, delikatna, rześka i bardzo bardzo kreatywna zupa cytrynowa w wersji wegańskiej,
mięsnej lub
rybnej . Pycha!
Paloma Faith właśnie wydała świeżutki krążek "A Perfect Contradiction", faaajnie się słucha. No to może porozkręcamy się? Posłuchajcie "I Just Can't Rely On You" . Mniammm :)Czy już czujecie to nowe, świeże wiosenne pobudzenie? U mnie lżej w kuchni, radośniej, bardziej rześko. W marcu oddaję hołd żółtemu, kwaśnemu, aromatycznemu i szaleńczą miłością kocham
cytryny. Dodaję
cytrynę do
kurczaka, do
jagnięciny, do
ciastek, ciast,
likierów i kremów . Pod koniec "sezonu
cytrynowego" ocieram skórkę z kilkunastu kilogramów niewoskowanych
cytryn i mrożę w pudełeczkach. Wyciskam z nich sok i zamrażam w woreczkach do
lodu. Dzięki temu zawsze, przez cały rok mam najlepszej jakości sok i
skórkę cytryny do wypieków, ciast, dań
mięsnych.
Zupa cytrynowa jest po prostu fantastyczna, leciutka jak mgiełka, orzeźwiająca i … można ją przygotować w kilku różnych wariacjach - z
kurczakiem, w wersji wegańskiej lub z
rybą, dokładnie tak jak lubisz albo akurat masz ochotę. Jeśli masz w domu domową
kostkę rosołową - warzywną lub
mięsną, przygotowanie zupy to dosłownie kilka chwil!1 czubata łyżka domowej
kostki rosołowej - warzywnej lub
mięsnej1,5 litra
wodykilka gałązek świeżego
tymiankusok i skórka z 1
cytryny100ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%
sól i świeżo mielony
biały pieprz do smakuugotowany osobno
ryż (tu podpowiedź jak ugotować idealny
ryż)Jeśli używasz domowej
kostki rosołowej, zalej ją wrzątkiem i zagotuj razem z
tymiankiem*Do
wywaru dodaj sok i skórkę otartą z
cytryny, ponownie zagotuj **
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami
wywaru, a następnie wlej do zupy *******Podawaj zupę z osobno ugotowanym
ryżem, posypaną listkami
tymiankuPycha!* jeśli gotujesz
bulion od podstaw - warzywny lub
mięsny wyszoruj warzywa (pęczek
włoszczyzny -
marchew,
seler,
pietruszka, kawałek
pora) i ugotuj do miękkości z
tymiankiem. Gdy warzywa już będą miękkie, wyjmij je z
bulionu** jeśli zupa ma być z
mięsem, razem z warzywami włóż do niej
pierś z kurczaka (ok 300g) i gotuj do miękkości
mięsa,
potem wyjmij
mięso z
wywaru, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do garnka*** jeśli zupa ma byc wegańska, użyj
mleka konopnego zamiast
śmietany**** to jest chwila, w której możesz dodać 300g
dorsza pokrojonego w sporą kostkę - gotuj tylko 5 minut