ßßß Cookit - przepis na Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Od kilku lat wiosną wpadam w cytrynowe "ciągi". Wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu na niewoskowane cytryny sycylijskie, co nieodmiennie jest u mnie początkiem owej "fazy". Tym razem zupa. Cudownie kremowa, delikatna, rześka i bardzo bardzo kreatywna zupa cytrynowa w wersji wegańskiej, mięsnej lub rybnej . Pycha!
Paloma Faith właśnie wydała świeżutki krążek "A Perfect Contradiction", faaajnie się słucha. No to może porozkręcamy się? Posłuchajcie "I Just Can't Rely On You" . Mniammm :)
Czy już czujecie to nowe, świeże wiosenne pobudzenie? U mnie lżej w kuchni, radośniej, bardziej rześko. W marcu oddaję hołd żółtemu, kwaśnemu, aromatycznemu i szaleńczą miłością kocham cytryny. Dodaję cytrynę do kurczaka, do jagnięciny, do ciastek, ciast, likierów i kremów . Pod koniec "sezonu cytrynowego" ocieram skórkę z kilkunastu kilogramów niewoskowanych cytryn i mrożę w pudełeczkach. Wyciskam z nich sok i zamrażam w woreczkach do lodu. Dzięki temu zawsze, przez cały rok mam najlepszej jakości sok i skórkę cytryny do wypieków, ciast, dań mięsnych.
Zupa cytrynowa jest po prostu fantastyczna, leciutka jak mgiełka, orzeźwiająca i … można ją przygotować w kilku różnych wariacjach - z kurczakiem, w wersji wegańskiej lub z rybą, dokładnie tak jak lubisz albo akurat masz ochotę. Jeśli masz w domu domową kostkę rosołową - warzywną lub mięsną, przygotowanie zupy to dosłownie kilka chwil!
1 czubata łyżka domowej kostki rosołowej - warzywnej lub mięsnej
1,5 litra wody
kilka gałązek świeżego tymianku
sok i skórka z 1 cytryny
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku
ugotowany osobno ryż (tu podpowiedź jak ugotować idealny ryż)
Jeśli używasz domowej kostki rosołowej, zalej ją wrzątkiem i zagotuj razem z tymiankiem*
Do wywaru dodaj sok i skórkę otartą z cytryny, ponownie zagotuj **
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlej do zupy ***
****
Podawaj zupę z osobno ugotowanym ryżem, posypaną listkami tymianku
Pycha!
* jeśli gotujesz bulion od podstaw - warzywny lub mięsny wyszoruj warzywa (pęczek włoszczyzny - marchew, seler, pietruszka, kawałek pora) i ugotuj do miękkości z tymiankiem. Gdy warzywa już będą miękkie, wyjmij je z bulionu
** jeśli zupa ma być z mięsem, razem z warzywami włóż do niej pierś z kurczaka (ok 300g) i gotuj do miękkości mięsa, potem wyjmij mięso z wywaru, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do garnka
*** jeśli zupa ma byc wegańska, użyj mleka konopnego zamiast śmietany
**** to jest chwila, w której możesz dodać 300g dorsza pokrojonego w sporą kostkę - gotuj tylko 5 minut
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/03/obedna-zupa-cytrynowa.html