Już dawno chciałam zrobić tą zupę ale jakoś zawsze wypadało coś takiego, że przekładałam to na później. W końcu się udało, skorzystałam, że mój mąż ma urodziny i postanowiłam zrobić mu wyjątkowy obiad. Zupa ta choć nie należy do popularnych dań jest warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam.Składniki:wodamięso na wywar1 marchewka1 pietruszka½ selera1 porsuszony imbirszczypta kozieradkikurkumasólpieprz3 ziela angielskie1 liść laurowy1 cytryna na około 2l. zupyśmietanka 30%ugotowany ryżWykonanie:Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso.Do gotującego się mięsa dodać przyprawy. Gotować przez około 1,5 - 2 godzin.Cytrynę umyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.Wywar odcedzić od mięsa, warzyw i przypraw.Do wywaru dodać skórkę z cytryny i porcjami dodawać sok z cytryny. W czasie dolewania soku należy próbować zupę. Soku dodać według własnych upodobań. Zupę zagotować.Do zupy dodać śmietankę, całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Można dodać jeszcze trochę kurkumy.Podawać z ugotowanym ryżem.