ßßß Cookit - przepis na Zupa Cytrynowa

Zupa Cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Już dawno chciałam zrobić tą zupę ale jakoś zawsze wypadało coś takiego, że przekładałam to na później. W końcu się udało, skorzystałam, że mój mąż ma urodziny i postanowiłam zrobić mu wyjątkowy obiad. Zupa ta choć nie należy do popularnych dań jest warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam.
Składniki:
woda
mięso na wywar
1 marchewka
1 pietruszka
½ selera
1 por
suszony imbir
szczypta kozieradki
kurkuma
sól
pieprz
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 cytryna na około 2l. zupy
śmietanka 30%
ugotowany ryż
Wykonanie:
Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso.
Do gotującego się mięsa dodać przyprawy. Gotować przez około 1,5 - 2 godzin.
Cytrynę umyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Wywar odcedzić od mięsa, warzyw i przypraw.
Do wywaru dodać skórkę z cytryny i porcjami dodawać sok z cytryny. W czasie dolewania soku należy próbować zupę. Soku dodać według własnych upodobań. Zupę zagotować.
Do zupy dodać śmietankę, całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Można dodać jeszcze trochę kurkumy.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/09/zupa-cytrynowa.html