Wykonanie
Kiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił...Mój gulasz nie jest może węgierski, ale za to na pewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;)To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch,
trzech dniach od zakupu
papryki, zaczyna ona wołać: "weź mnie!" :) Tak więc taki gulasz to dobry sposób na wykorzystanie resztki, w tym przypadku
papryki.Szybko się robi, nie jest pracochłonny, więc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad.
Składniki:1
czerwona papryka1
cebula2 kotlety
schabowe (może być
pierś z kurczaka)1 woreczek
ryżu białego1 łyżka
śmietany1 łyżeczka
mąki1/2
kostki rosołowej warzywnej lub
wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe
kostki rosołowesólpieprzlistek
bazylii do dekoracji :)
Wstawić
wodę na
ryż i ugotować go w osolonej wodzie
Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę
Paprykę oczyścić, umyć i równiez pokroić w kostkę
Cebulkę - obrać i pokroic w kostkęRozgrzać
olej na patelni, wrzucić najpierw
mięso, i gdy będzie już ze wszystkich stron podsmażone - dorzucić
paprykę i
cebulę. Doprawić
solą i
pieprzemSmażyć dosłownie chwilę, po czym dolać przegotowaną, gorącą
wodę do wysokości wszystkich składników (może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki
bulionu, lub nasze domowe
kostki rosołoweDusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie
mięsaGdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby
śmietana z
mąką się nie ścięła, musimy
śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z
mąką, po czym dolewamy gorący
wywar spod gulaszu i ponownie dokładnie mieszamy (ja używam sprężynki). Przelewamy sos na patelnię i mieszając doprowadzamy danie do zagotowania - wyłączamyNakładamy porcję
ryżu na talerz i na nią przekładamy gulasz z
paprykąSmacznego! :)Przepis bierze udział w mojej akcji :)