Wykonanie
Więc tak, będzie krótko i szybko, bo się na pierogi spieszę :)Historia jest taka, że
Madzia kupiła na bazarku taką prawdziwą wiejską
śmietanę i prawdziwe wiejskie
mleko.
Mleko będzie na jutro na zsiadłe, a ze
śmietany Madzia zrobiła prawdziwe
masło. Które właśnie teraz, gdy to piszę, twardnieje sobie w lodówce. Generalnie przepis jest absolutnie prosty. Potrzebujemy:-
śmietanę-
sól- lodowatą
wodęMocno schłodzoną
śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy trochę
soli, tak szczyptę, może dwie i miksujemy mikserem około 30 minut, aż zaczną się pojawiać kawałki
masła. Gdy kawałki będą dość duże i oddzieli się
maślanka przestajemy miksować. Przez sito odlewamy
maślankę, a
masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy.Do nowej miski wlewamy lodowatą
wodę, wkładamy do niej kulkę
masła i wyrabiamy jak ciasto.
Potem zmieniamy
wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z
masła resztki
maślanki.Formujemy z
masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy do lodówki. Gotowe!Nam tego
masła wyszło malutko, bo i słoiczek ze
śmietaną był raczej skromnych rozmiarów. Ale następnym razem zrobimy więcej :)Smacznego!A tutaj na zdjęciu już jest nastawione
mleko na zsiadłe :) Trochę pójdzie do obiadu, a z reszty być może zrobimy
twaróg.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)