Wykonanie
Hmmm, a może by tak na blogu co tydzień przepis z Grecji? W ubiegłym tygodniu były kalitsounia, kreteńskie smażone pierogi, a tym razem, bo to środa, proponuję szybciutkie, niekłopotliwe ciasto - w sam raz do zrobienia po powrocie z pracy w środku tygodnia. Jest obłędnie słodkie, wilgotne, bo nasączane
syropem, ale naprawdę szybkie do zrobienia - karydopita, greckie ciasto
orzechowe .

Do karydopita świetnie zagra klasyk radosnych piosenek, utwór, przy którym nogi same rwą się do tańca. Posłuchajcie Searchers i "Sugar and Spice" ...
Orzechy zjadamy w hurtowych ilościach już od września aż do samych Świąt Bożego Narodzenia. Włoskie i laskowe, byle
młode, świeże, wciąż wilgotne. Wieczorami słychać trzask pękających skorupek i chrupanie
orzechów. Nasz papug też uwielbia takie wieczory, gwiżdże nam "wlazł kotek" albo "jingle bells", woła swoje imię "Koko, Koko" i zaraz któreś z dzieci pędzi z rozłupanym
orzechem karmić naszego domowego gwizdacza.

Nie jestem wielkim fanem ultra słodkich,
miodowo-
orzechowych słodyczy z Grecji i Dalekiego Wschodu. Jednak, gdy
jadę do Grecji, nie ma siły, żeby nie spróbować baklavy, kataifi, czy karydopita. Pewnie nieprędko zrobię w domu te dwa pierwsze desery, ale karydopitę mam już w małym palcu. A wszystko zaczeło się od "
herbatki z historią", na które to zajęcia moja 8 letnia córka miała przygotować referat o Grecji. No jak można wysłać dziecko na kółko historyczne bez greckiego ciasta?

Dzieciaki zakochały się w karydopita, a nauczycielki prosiły córkę o przepis. Spryciula powiedziała, że to "tajemnica mamusi" :)) No to i po tajemnicy, przepis poniżej. Jeśli będziecie ten wypiek przygotowywali na przyjęcie dla dzieci, proponuję piec je w formie z
grzybkiem i nasączać jedynie połową ilości
syropu. Ciasto będzie wciąż wilgotne, ale bardziej puchate i mniej klejące. Dekoracyjnie można je wówczas posypać tłuczonymi
orzechami włoskimi.No to skoro siostra zabierała do szkoły całe ciasto, to reszta domowników się zbuntowała. Już następnego dnia piekłam zatem kolejny placek, tym razem w bardzo mocno nasączonej, mokrej wersji, czyli dokładnie tak, jak
jada się to ciasto w Grecji.

Karydopita to ciasto wilgotne, mocno, mocno
orzechowe i słodkie, ale na szczęście nie aż tak jak baklava. Pachnie
cynamonem i
goździkami. Znika szybko :) Lubię takie ciasta, szczególnie jesienią i zimą, gdy wracam do pieczenia ciast
orzechowych,
czekoladowych i
cytrusowych. Karydopita to bardzo znane greckie ciasto, które piecze się bez
mąki.
cukrowy syrop korzenny250g
cukru125g
wody125g
soku pomarańczowegokawałek kory
cynamonu8
goździkówskórka i sok wyciśnięty z 1
cytryny50ml
brandyew 50g
orzechów do dekoracji na wierzchuciasto200g wyłuskanych
orzechów włoskich100g
bułki tartej1 łyżka
cynamonu1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu
goździków5
jajek140g
cukruPrzygotuj
syrop - zagotuj razem wszystkie składniki oprócz
brandy. Redukuj
syrop aż nieco zgęstnieje, ok 5-7 minut. Pod koniec dodaj
brandy i zamieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.Przygotuj formę do pieczenia - może to być tortownica z
grzybkiem, o średnicy ok 24cm lub prostokątna blacha ok 33x25cm. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.Utłucz lub zmiksuj
orzechy na dość grubą
kaszę. Wymieszaj z
bułką tartą,
przyprawami i odstaw.Ubij całe
jajka na puch, pod koniec dodając
cukier małymi partiami. Do puszystej masy dodawaj po łyżce suche składniki i delikatnie wymieszaj, by masa pozostała puszysta.Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ok 30 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone.Gorące ciasto wystaw na kratkę i od razu polewaj zimnym
syropem. Jeśli chcesz zrobić dekorację z
orzechów na wierzchu, ułóż je na cieście przed polaniem
syropem. Uwaga - jeśli lubisz mniej wilgotne ciasta,
syrop zrób z połowy składników. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.Enjoy!