Wykonanie
Oto ciasto, które zrobiłam dla mojego syna, na szkolny konkurs o Grecji. Nie wiem jak smakowało, wiem tylko, że po skończonym konkursie z ciasta nie zostało nic. Pomysł na ciasto podsunęła mi Karolina, a przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a (ja cytuję za Agnieszką).

Składniki:miękkie
masło, do smarowania5 dużych jaj, oddzielnie
żółtka i
białka2 łyżki stołowe
brandyotarta skorka i sok z 1
pomarańczy90 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków20 g
maki pszennej, przesianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia35 g
bułki tartej175 g
orzechów włoskich w całościAromatyczny
syrop:125 g drobnego
cukru150 ml
wody3
goździki1 laska
cynamonusok i drobno otarta skorka z 1
cytrynyWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wysmaruj
masłem boki i dno tortownicy o średnicy 23 cm (u mnie 24 cm), najlepiej z ruchomym dnem.W dużej misce ubij
żółtka,
brandy, skórkę oraz sok z
pomarańczy na gładką i kremowa masę.Do pojemnika robota kuchennego (malaksera) wsyp
cukier, dodaj
cynamon,
goździki,
make,
proszek do pieczenia,
bułkę tarta oraz 150 g
orzechów i miksuj do uzyskania drobnej kruszonki. Przełóż ja do dużej miski. W innej, czystej misce ubij
białka na sztywna piane.Masę z
żółtek połącz z kruszonka a następnie dodaj do nich ostrożnie
białka, używając metalowej łyżki i równomiernie wymieszaj, aż składniki się połącza.Masę przelej do tortownicy i piec przez 40 min. By sprawdzić, czy jest gotowe, wbij w środek szpikulec - jeśli po wyjęciu pozostanie czysty, ciasto będzie upieczone. jeśli nie, wstaw ciasto do piekarnika jeszcze na kilka minut.Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj
syrop. Włóż wszystkie jego składniki do małego rondla, wstaw na średni ogień i mieszaj, podgrzewając, aż
cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, przykręć ogień na najmniejszy i gotuj przez 5 min. Zostaw do ostygnięcia. Pozostałe
orzechy pokrusz w małe kawałki.Kiedy ciasto się upiecze, wystaw je z piekarnika i nakłuj cienkim szpikulcem (wykałaczką) na całej powierzchni.
Syrop przecedź przez sitko. Posyp ciasto
orzechami i wciąż gorące polej zimnym
syropem. Przed wyjęciem z formy i podaniem zostaw do ostygnięcia./wydrukuj przepis/