ßßß Cookit - przepis na Manufaktura makaronu, czyli jak powstaje pasta fresca

Manufaktura makaronu, czyli jak powstaje pasta fresca

nazwa

Wykonanie

Niedaleko Warszawy kilka lat temu powstała niewielka manufaktura, w której powstają świeże makarony. Produkowane są z semoliny (na życzenie również organicznej), z dodatkiem prawdziwych jaj. Na kilku włoskich maszynach powstają makarony jajeczne, z samej semoliny, z mąki razowej i jajeczne z dodatkami smakowymi. Właściciel ma na imię Sebastian, a znajomi często wołają na niego "makaroniarz".
Manufaktura jest w stanie wyprodukować w zasadzie każdy smak, na który przyjdzie zamówienie od klienta. Spory zestaw pięknych końcówek do wyciskania makaronu pozwala produkować naprawdę wymyślne kształty makaronów krótkich i klasycznych długich, typu tagliatelle i spaghetti.
Miałam okazję podglądać jak powstaje spaghetti, tagliatelle, casserecce i fussili . W domowej produkcji tagliatelle używam klasycznej przystawki wałkującej ciasto. W manufakturze Sebastiana produkowany jest zaś makaron "ekstrudowany", czyli wyciskany. Ciekawostką dla mnie było to, że ciasto makaronowe nie staje się w trakcie wyrabiania gładkie i spójne, ale pozostaje nieco grudkowate, dzięki temu możliwe jest wyciskanie go przez końcówki.
Tagliatelle ekstrudowane łatwo można odróżnić od wałkowanego przez to, że w świeżej, nie ugotowanej postaci jest nieco pofałdowane na brzegach. Jednak w trakcie gotowania przybiera identyczną formę jak makaron wałkowany i cięty.
Spaghetti, które robię w domu, wałkowane jest wyraźnie cieniutką "wstążeczką", zaś ekstrudowane jest idealnie owalne.
Spaghetti i tagliatelle prosto z wyciskarki trafia na taśmę specjalnego urządzenia, w którym pod wpływem pary wodnej następuje jego pasteryzacja . Na drugim końcu taśmy, makaron spływa nitkami do kosza, w którym jest już ręcznie odcinany nożem.
Bardzo spodobała mi się produkcja krótkich form typu casserecce i fussili. Ciasto makaronowe wyciskane jest przez specjalne końcówki, z których wychodzi wijąc się niemal jakby żyło :) Po ustawieniu odpowiedniej długości, jest automatycznie odcinane i krótkie "kluski" spadają do kosza. Z kosza wysypywane są na taśmę pasteryzatora, gdzie po drugiej stronie odbiera pani Kasia.
Gdy makaron przestygnie, pani Kasia odważa odpowiednie porcje do tacek, które są następnie zgrzewane i etykietowane. Pasta fresca ma od 30 do 60 dni przydatności, w zależności od tego, czy jest produkowana tylko na bazie mąki i wody, mąki i jaj, czy z dodatkami smakowymi (suszone pomidory, szpinak, rukola, bazylia, a nawet wino Chianti!). Pasta fresca to nie jest makaron suszony, który można przechowywać przez wiele miesięcy, czy mrożony. Powinien być przechowywany w lodówce, a gotuje się go osolonym wrzątku zaledwie 3 minuty.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jakością i smakiem makaronów . No wiecie "nie ma jak domowy", ale jak już podejrzałam produkcję, to Ciao Bella taka domowa się zrobiła. Sebastian nie używa w produkcji barwników, konserwantów, czy poprawiaczy smaku. Niektóre makarony smakowe są tak pyszne, że robię je w wersji najbardziej błyskawicznej - jedynie z oliwą, czosnkiem i odrobiną peperoncino lub świeżych ziół - pycha!
Wielkość produkcji w manufakturze Sebastiana jest jeszcze niewielka. Póki co makarony pod marką "Ciao Bella" można kupić jedynie w stolicy delikatesach Piotr i Paweł, a większe opakowania pod szyldem "Ciao Chef" zamawia kilka dobrych warszawskich restauracji.
No ale skoro znam "Makaroniarza", to udało mi się go namówić na prywatną produkcję i od lutego zamawiamy różne smaki makaronu od Sebastana w naszej Grupie Solidarnych Zakupów ChilliBite . Jedliśmy już makaron szpinakowy, z rukolą i pomidorowy, a przed Wielkanocą będzie też specjalnie produkowany dla nas makaron cytrynowy, czarne spaghetti z sepią mątwy i tagliatelle dyniowe.
Już niedługo będę miała okazję też spróbować makaronu czekoladowego - bardzo ciekawa jestem jego smaku. Może być idealny do letnich dań z owocami. Jedliście kiedyś makaron czekoladowy - jak był podawany?
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/03/manufaktura-pasta-fresca.html