Wykonanie
Mus z pigwowca jest efektem ubocznym
syropu z tych
owoców, co wcale nie znaczy, że nie będzie pysznym
dodatkiem do ciast i deserów. Polecam. Bardzo kwaskowy i aromatyczny.Składniki na 2 słoiczki:600 g
owoców z pigwowca (przed pokrojeniem i wypestkowaniem)450 g
wody400 g
cukruWodę zagotować z
cukrem.
Owoce pigwowca umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do
syropu i gotować na średnim ogniu ok. 20-25 minut do momentu, aż
owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.Pigwowca odcedzić na sitku, dokładnie zblendować, przetrzeć przez sitko i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Mocno zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Pozostały
syrop przelać ponownie do rondla i gotować jeszcze ok. 10 minut, by nieco się zredukował i zgęstniał Przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i mocno zakręcić. Znakomity do
herbaty.Życzę smacznego!Zobacz także:Ciasto
czekoladowe z musem z pigwowca .