Wykonanie
Syrop z
owoców pigwowca doskonale zastąpi
cytrynę w herbacie. Można go również wykorzystać do
drinków, deserów, kremów, czy nasączania
biszkoptów.Składniki na 3 słoiczki/buteleczki:600 g
owoców pigwowca (przed pokrojeniem i wypestkowaniem)450 g
wody400 g
cukruWodę zagotować z
cukrem.
Owoce pigwowca umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.Wrzucić do
syropu i gotować na średnim ogniu ok. 20-25 minut do momentu, aż
owoce zmiękną.Pigwowca odcedzić na sitku, a pozostały
syrop ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze ok. 10 minut, by nieco się zredukował i zgęstniał.Gorący
syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i mocno zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Owoce, które zostały można przeznaczyć na mus . Dokładnie zblendować, przetrzeć przez sitko i jeszcze gorący przełożyć do suchych słoiczków. Mocno zakręcić. Znakomity do deserów i przekładania ciast.Życzę smacznego!Zobacz także:Ciasto
czekoladowe z musem z pigwowca .