Wykonanie
Przepis na
mus czekoladowy podawałam już tutaj, był on jednak na surowych jajkach i nie wszystkim taka opcja odpowiada. Alternatywą jest ten ultra łatwy do zrobienia
mus czekoladowy wymagający tylko dwóch składników:
czekolady i
śmietany kremówki. Słodkość musu możemy zmieniać, dodając więcej gorzkiej lub
mlecznej czekolady. Doskonale smakuje z
wiśniami,
malinami czy
truskawkami. Prosto i smacznie.
Składniki:200g
śmietany kremówki do ubijania - mocno schłodzona (jest to niecała szklanka, można dodać więcej jeśli
czekolada zawiera dużą ilość
kakao)100g
czekolady mlecznej (lub gorzkiej jak lubicie)Wykonanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej.
Śmietanę ubij na sztywno i dodaj lekko ostudzoną roztopioną
czekoladę, lejąc cienkim strumieniem do
śmietany. Cały czas ubijaj na niskich obrotach.Wyłóż mus do szklanek lub pucharków i odstaw do lodówki na minimum trzy godziny.
Owoce dodaj tuż przed podaniem.Jest to klasyczny przepis na mus, jednak za pierwszym razem inspirowałam się przepisem z Moich Wypieków.