Wykonanie
No dobrze, to wolicie szarlotkę czy sernik? A szarlotkę to jaką - z duszonymi
jabłkami i
rodzynkami, może krojonymi w kostkę jak szarlotka koralowa, czy z
jabłkami w plasterkach, jak w najcudniejszej na świecie tatrzańskiej ? A może raczej sernik - na zimno, eee za zimno, w takim razie sernik domowy, lekuchny jak puch, czy taki z krakowską kratką, albo kokosowy? A co powiecie na cudownie prosty, domowy wypiek, który łączy smak szarlotki i sernika? Serojabcok, czyli szarlotka z
serem to my comfort food . Koniecznie upieczcie w tym sezonie!

I jeszcze trochę "moich" dźwięków - my comfort music - Smolik i Emmanuelle Seiger "Forget Me Not" - znacie? Wyśmienity duet, wspaniała muzyczna harmonia, posłuchajcie.Przez kilka lat pod Kazimierzem mieliśmy gospodarstwo agroturystyczne - naszą "Zaczarowaną Dolinę". Na łące z koźlętami biegały dwie kozy (dawały wspaniałe
mleko), w spiżarni odciekał domowy
twaróg, w sadzie brzęczały pszczoły i rosły stare jabłonie z najpyszniejszymi antonówkami na świecie. Na trawniku "wypasaliśmy"
króliki pod specjalnym koszem, a dzieci budowały babki w piaskownicy otoczonej pniakami. Cudowne lata najwcześniejszego dzieciństwa naszej trójki.To właśnie tam mama zaczęła piec w ilościach niemal hurtowych serojabcok - proste, domowe ciasto w wielkiej blasze, którego nie dało się zapomnieć mimo, iż konkurowało z makowcami, sernikami, brownie i domowymi
ciasteczkami. Puszczałam mimo ucha, że należy je kroić dopiero po co najmniej 6 godzinach, gdy dobrze się ściśnie - podkradałam się do spiżarni i wykrajałam spory kwadrat z
rogu blachy. Zjadałam pospiesznie jeszcze gorący kawałek, który rozkosznie rozpływał się na podniebieniu.

Serojabcok - na wierzchu lekka, delikatna warstwa serowa oprószona pudrem, niżej kwaskowo-słodkie
jabłka i najbardziej kruchy na świecie spód, który najczęściej pieczony był na
razowej mące. Proste, komfortowe, domowe ciasto. Takie bez zadęcia, na jesienne wieczory i zimowe powroty z sanek i nart.200g
mąki krupczatki200g
mąki razowej - żytniej lub pszennej250g
margaryny "Kasi" lub
masła80g
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia (można pominąć)2
żółtka + 2 łyżki
śmietany - lub 4
żółtkaMąkę, margarynę/masło,
cukier i proszek przesiekaj razem, dodaj
żółtka i
śmietanę. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Formę ok 24x30cm wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto na grubość ok 1-1,5cm, wyłóż na dnie formy i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Podpiecz przez ok 20-30 minut w temperaturze 180°C - ciasto nie powinno się zrumienić. Odstaw do przestudzenia.600g
jabłek - najlepsze będą antonówki lub szara renetakilka łyżek
cukrusok z połowy
cytrynyJabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Włóż do garnka, dodaj
cukier (do smaku, w zależności od tego jak słodkie będą
jabłka), wlej
sok z cytryny i bez przykrycia ok 10 minut, aż
jabłka prawie całkiem się rozpadną -
jabłka powinny być dość gęste. Odstaw do przestudzenia.4
żółtka50g
cukru70g
mąki ziemniaczanej1 kg
sera twarogowego - używam Piątnicy w czerwonym wiaderku
Żółtka utrzyj z
cukrem na puch, wciąż miksując dodawaj
twaróg, a na końcu
mąkę ziemniaczaną.Na podpieczony spód wyłóż warstwę gęstych duszonych
jabłek, na wierzch wylej masę
serową. Piecz ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pilnuj, by wierzch się nie zrumienił - w trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową. Odstaw na co najmniej 6 godzin (a najlepiej na noc) do wystudzenia. Krój, gdy ciasto będzie już zupełnie zimne.Bon apetit :)