Wykonanie
Podróż przez kuchnię skandynawską w ramach mojej akcji rozpocznę nietypowo od deseru. Nie dawno poszukiwałam przepisu na nieco inną szarlotkę i w książce Smacznie i pięknie, czyli kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady (s. 149) znalazłam ten oto niezwykle ciekawy szwedzki placek
jabłkowy. Niech nie przeraża Was liczba składników, ciasto robi się szybko, a chrupiące połączenie
jabłek z
orzechami laskowymi i delikatnym
śmietankowo-jajecznym wierzchem jest niezwykle wciągające. Mnie najlepiej ciasto smakowało na II dzień, bo zaraz po upieczeniu
jabłka były dla mnie nieco zbyt kwaśne.

Składniki:spód:25 dag
mąki krupczatki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia8 dag
cukru pudru1 torebka
cukru waniliowego2
żółtka10 dag zimnego
masłanadzienie:1 kg
jabłek (u mnie Antonówki)2 łyżki
cukrusok z 1/2
cytryny5 dag posiekanych
orzechów laskowychwierzch:1 szklanka
śmietany (u mnie 10%)3
żółtka10 dag
cukru pudru3
białka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1. Składniki ciasta szybko zagniatamy i wykładamy nim dno okrągłej formy 26 cm. Ciasto nie da się zagnieść w kulę, jest to ciasto kruche.W przepisie jest podane, aby wstawić je na 30 minut do lodówki, ja nie wykonałam tego kroku.2.
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, od razu skrapiamy
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy
jabłka na przygotowanym spodzie i posypujemy dwiema łyżkami
cukru, a następnie
orzechami.

3. Mieszamy
śmietanę z
cukrem,
żółtkami i
mąką ziemniaczaną. Następnie delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z
białek. Zalewamy
jabłka.4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC na 30 minut. Następnie wyłączamy górną grzałkę w piekarniku i nakrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia. Pieczemy jeszcze około 20 minut w nieco niższej temperaturze.

Jutro zapraszam na zapiekankę
rybną o nazwie „Faworytna
ryba Kerstin”.